Terugblik op nieuwjaarsreceptie

Op 5 januari was onze digitale nieuwjaarsreceptie. Ruim 600 mensen bekeken de video.

Naast de traditionele nieuwjaarsspeech van de burgemeester deelden mensen hun lichtpuntjes voor 2022. Daarna presenteerden de politieke partijen zich en waren er gesprekken over ondernemen, zorg en wonen. De uitzending is terug te zien op YouTube.

Ondernemen in coronatijd

Marcel Baanen van Bon Bon Partyservice B.V. en Gert-Jan van Dommelen, ondernemer en voorzitter van de winkeliersvereniging, vertelden over de gevolgen van de coronacrisis en hoe zij het hoofd boven water houden.

Zorg

Goede zorg begint bij een goede toegang tot de zorg. Wethouder Kees Jongmans sprak met Krista Schofield van de Stichting Welzijn Alblasserdam en met Joost van Diemen van de Sociale Dienst Drechtsteden over de oude bibliotheek. Die wordt verbouwd tot plek waar alle Alblasserdammers terecht kunnen met vragen over inkomen, zorg en welzijn, opvoeden en opgroeien.

Wonen

De huizenmarkt staat onder druk. Hoe zorgen we dat er in Alblasserdam voldoende huizen bij komen? Het kwam aan bod tijdens het gesprek van wethouder Arjan Kraijo met Kees Kooyman van Kooyman Eigen Huis, Erwin Zwijnenberg van Woonkracht10 en Dorith Kools van Waltmann Makelaars.

Lijsttrekkers presenteren zich

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie gaven de lijsttrekkers van de politieke partijen met een korte presentatie alvast hun visitekaartje af. Aan het woord kwamen Jaco Brand (SGP), Wim van Krimpen (PvdA), Margreet de Deugd (CDA), Herman Verweij (VVD), Ramon Pardo (D66) en Jako Sterrenburg (ChristenUnie).

Kijkers konden meedoen

De kijkers naar de livestream konden tijdens de uitzending reageren en hun mening geven met de online tool mentimeter, maar ook via de chat. Hieronder leest u de uitkomsten van de mentimeter.  

•    De grootste lichtpuntjes voor 2022 zijn: gezondheid, vernieuwing en liefde. 
•    87% steunt graag de lokale winkels.
•    77% steunt graag de lokale horeca.
•    31% denkt gebruik te gaan maken van het nieuwe zorgloket in de oude bibliotheek. 
•    De lokale zorg kunnen we verbeteren met: samenwerking, communicatie en wijkverpleegkundigen. 
•    68% vindt dat de nieuwbouw niet ten koste mag gaan van het groen.
•    Mogelijke plekken voor woningbouw zijn: op bedrijventerreinen, Sportpark Souburgh, de hoogte in en in leegstaande panden. 
•    82% vindt dat 30-40% van alle woningen moet bestaan uit sociale woningen.