Vogelgriep heerst: houd afstand van dode watervogels

In Nederland heerst vogelgriep. Wilde watervogels zoals eenden en ganzen kunnen hiermee besmet zijn. De GGD adviseert zieke of dode wilde watervogels niet aan te raken. En om uw hond aan de lijn te houden op plekken waar dode watervogels kunnen liggen.

Dode vogels gezien? Geef het door

Ziet u meerdere dode vogels op één plek? Dan kunt u dit melden. Op de website van de GGD leest u meer informatie en vindt u een link naar het meldpunt. Ook via onze meldlijn kunt u melding maken van dode dieren.

Maatregelen tegen vogelgriep

In oktober 2021 is in Nederland opnieuw vogelgriep vastgesteld. Daarom gelden er sindsdien landelijke maatregelen voor pluimveehouders en hobbyhouders, zoals een ophok- of afschermplicht.  In onze regio zijn er nog geen uitbraken bij bedrijven. De GGD heeft wel meldingen ontvangen van mensen die klachten hebben na (onbeschermd) contact met dode wilde vogels.

Wat is vogelgriep

Vogelgriep is een besmettelijke dierziekte die voor (water)vogels en dus ook kippen, kalkoenen, eenden en ganzen gevaarlijk kan zijn. Er bestaan verschillende vogelgriepvirussen onder wilde watervogels. Zij kunnen de ziekte verspreiden naar pluimvee. De ziekte kan mild of ernstig verlopen. Dat hangt af van het soort virus. Vogelgriep komt bij mensen vrijwel niet voor. Alleen door direct contact met besmette dieren kun je het oplopen. Zoals bijvoorbeeld bij de verzorging van dieren. Door uzelf te beschermen, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen, wordt dit risico kleiner.