Perenbomen geplant in Van Goghplantsoen

Het Van Goghplantsoen is drie perenbomen rijker. De bomen werden maandagmorgen 28 februari geplant door wethouder Arjan Kraijo en Ronald Visser, directeur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ).

Deze bomen zijn gekocht met de cheque die de omgevingsdienst ons tijdens boomfeestdag vorig jaar gaf. Omdat de dienst tien jaar bestond kreeg elke gemeente in de regio dit cadeau, want: hoe meer bomen hoe beter. Bomen houden het regenwater vast en maken hun omgeving koeler. Ook bieden ze schaduw en zorgen voor een schonere lucht. De bomen zijn zo'n 50 jaar oud en kunnen met gemak 100 jaar worden. Ze zijn 2,5 a 3 meter hoog met een diameter van 30 cm. Naast deze drie bomen planten we later nog negen perenbomen in het dorp.

Duurzaam en voor een goed doel

De gemeente koopt de twaalf perenbomen bij een fruitteler uit Tholen die met de opbrengst een nieuwe weg gaat inslaan met het bedrijf. Zo'n 400 perenbomen zijn weggehaald en klaar gemaakt voor een nieuw leven elders in het land. Op die plek gaat de familie een klein vakantiepark realiseren dat duurzaam wordt opgezet en volledig opgaat in de natuurlijke omgeving. Enkele vakantiewoningen zullen volledig geschikt zijn voor mensen met een meervoudige complexe beperking. Ook komt er een kinderboerderij en speeltuin. De familie wil daar graag vrijwilligerswerk of sociaal werk bieden. Verder wil ze gezinnen die het financieel niet breed hebben tegemoet komen of een vakantie aanbieden. De familie wordt voor dit initiatief ondersteund door de Waterpoort Academy, een samenwerkingsverband voor de gebiedsontwikkeling rond het Volkerrak en Zoommeer. 

20220228 Planten perenbomen webformaat

Foto: Wethouder Arjan Kraijo (midden) en Ronald Visser (rechts), directeur van de Ongevingsdienst planten een van de drie perenbomen. De mevrouw links op de foto is van het bedrijf waar de bomen vandaan komen.