Baandersstraat kleurt groen met mobiele boombakken

Een bomenkraamkamer, zo zou je de Baandersstraat in Alblasserdam kunnen omschrijven. Na de herinrichting hebben we zeven boombakken geplaatst. Hierin worden jonge bomen opgekweekt. Na twee tot drie jaar worden ze te groot voor de bakken. Dan verhuizen ze naar andere plekken in Alblasserdam. Met deze innovatieve boombakken, een gescheiden rioolstelsel en nieuwe bestrating past de straat weer helemaal bij een fit en groen dorp in de polder.

Op maandag 12 december heeft wethouder Marten Japenga, de boombakken onthuld. "Het is echt heel mooi geworden," vertelt hij enthousiast. "Vanwege alle kabels en leidingen onder de grond konden we hier geen bomen in de grond planten. Maar de bewoners hebben vanaf het begin aangegeven dat ze graag wilden vergroenen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere oplossing. En zo kwamen we bij deze boombakken uit. Innovatief en duurzaam."

Variatie

In de bakken staan nu zeven bijzonder boomsoorten, elk met hun eigen kenmerken. Sommige zijn groenblijvende bomen en andere bloeien in diverse periodes door het jaar heen. Zo is er altijd voldoende variatie en het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Tijdens de opening hebben kinderen uit de buurt de wethouder geholpen door de bomen water te geven. 

Fit & groen

Bij het project herinrichting Baandersstraat hebben we ook een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Via het ene stelsel stroomt schoon regenwater direct de singel of rivier in. Afvalwater van de huishoudens gaat via andere buizen eerst naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Op die manier hoeft er minder vuil water te worden schoon gemaakt. En als het hevig regent, kan het hemelwater gemakkelijker worden afgevoerd. Zo draagt het nieuwe riool in de Baandersstraat bij aan klimaatadaptatie.