Opkoopbescherming om woningzoekenden te helpen

De gemeente Alblasserdam wil dit najaar de opkoopbescherming invoeren. Dit betekent dat huizen met een WOZ waarde tot en met 355.000 euro niet meer mogen worden verhuurd. We hopen op deze manier dat inwoners gemakkelijker een geschikte en betaalbare koopwoning kunnen vinden.

De gemeenteraad neemt in september een besluit over dit voorstel. Daarna gaat de maatregel direct in.

Niet verhuren

De druk op de woningmarkt is in het hele land groot. Starters hebben grote moeite om een betaalbaar huis te vinden. Een van de oorzaken is dat beleggers goedkope panden opkopen om ze daarna te verhuren. Met de opkoopbescherming gaan we dit tegen. Panden die na invoering van de nieuwe regels verkocht worden, mogen het eerste jaar niet verhuurd worden. De opkoopbescherming geldt alleen voor nieuwe eigenaren. Huizen die nu al in handen van beleggers zijn, mogen blijven worden verhuurd. 

Goedkope huizen

De opkoopbescherming geldt voor alle woningen in het hele dorp. De WOZ waarde van de woning moet onder de Nederlandse Hypotheek Garantie (NHG) grens liggen. In 2022 ligt die op een bedrag van 355.000 euro. De nieuwe regel wordt opgenomen in de Huisvestingsverordening. Over vijf jaar wordt gekeken of de maatregel goed werkt.