Locatiemanager Zorgcentrum De Waard vertelt over het coronavirus

'We hebben maanden op onze tenen gelopen', zegt Kees Stam, locatiemanager van Waardeburgh zorgcentrum De Waard. Het zorgcentrum kreeg vorig jaar te maken met een stevige uitbraak van corona. Nu veel medewerkers en bewoners zijn gevaccineerd is er licht aan het einde van de tunnel.

Wat voor een jaar hebben jullie als organisatie achter de rug?

Een veelbewogen jaar waarin we te maken kregen met een stevige uitbraak van corona. Veel bewoners en nog meer medewerkers zijn ziek geworden. De medewerkers zijn gelukkig allemaal weer beter of herstellende. Helaas hebben we van veel bewoners afscheid moeten nemen. De impact daarvan is nog voelbaar en we zijn nog volop bezig om dat te verwerken.

Hoe gaat het nu met de bewoners en met de medewerkers?

Medewerkers hebben maanden op hun tenen gelopen uit angst om het virus mee naar binnen te nemen en onze kwetsbare bewoners te besmetten. Familie kon maandenlang niet op bezoek komen. Medewerkers, bewoners en familieleden hebben allemaal te maken gehad met allerlei beperkingen. Inmiddels is een heel groot deel van de medewerkers en bewoners gevaccineerd. We hoeven nu niet meer zo bang te zijn dat iemand per ongeluk het virus mee naar binnen neemt.

Ziet u licht aan het einde van de tunnel?

De verzorgingshuizen gingen vorig jaar als eerste dicht. Hoe mooi zou het zijn als wij ook weer als eerste open kunnen? Nu bijna iedereen is gevaccineerd zijn we ons daarop aan het voorbereiden. Vanaf 6 april willen we weer activiteiten en bijeenkomsten in het restaurant en de recreatiezaal houden waarbij alle bewoners van ons huis welkom zijn. Er is dus alle reden om te hopen dat 2021 voor ons een beter jaar gaat zijn.

Gaat u zich laten vaccineren? 

Daarin maakt iedere medewerker zijn eigen keuze. Ik ben vooral heel blij dat bijna alle bewoners zijn ingeënt. Daarmee zijn de meest kwetsbare mensen beschermd en krijgen zij veel vrijheid terug.

Kees Stam De Waard webformaat
 Kees Stam, locatiemanager van zorgcentrum De Waard. 'We gaan weer activiteiten organiseren'. Foto Cees van der Wal.