Wethouder Kees Jongmans vertelt over één centrale toegang

De Oude Bibliotheek wordt verbouwd en krijgt een nieuwe functie. Het wordt de centrale plek waar iedere Alblasserdammer van 0 tot 100+ jaar vanaf dit najaar terecht kan met vragen op het gebied van welzijn, zorg en (inkomens) ondersteuning.

Om dit voor elkaar te krijgen gaan vijf organisaties en de gemeente nauw samenwerken. Wethouder Kees Jongmans (foto) vertelt erover:

Wat is één centrale toegang? Wat houdt dit in? 

Zorg en welzijn is een heel breed gebied. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, beginnende dementie of geldzorgen. Maar ook een probleem als pesten of ouders die zich geen raad meer weten met het gedrag van hun kinderen. Moeilijkheden waar mensen op eigen kracht niet uit komen. En waarvan niet zo duidelijk is waar je moet aankloppen voor hulp. Als je buikpijn hebt ga je naar de huisarts, dat snapt iedereen. Voor veel andere problemen is dat niet zo helder. Met één centrale toegang willen we dat oplossen.

Wat betekent één centrale toegang voor de Alblasserdammers?

Er zijn veel organisaties op het gebied van zorg en welzijn, dus wij wie klop je aan? Niets is zo vervelend als van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Onze inwoners hoeven straks niet meer zelf te zoeken bij wie ze terecht kunnen. In de Oude Bibliotheek gaan vijf partijen aan de slag. Die hebben met elkaar de kennis en kunde om bij heel veel verschillende soorten vragen en problemen te helpen. En ik hoop dat in de toekomst nog meer organisaties zich aansluiten. 

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van de centrale toegang?Wethouder Kees Jongmans webformaat

Dat mensen sneller de juiste zorg krijgen. Doordat de vijf zorgverleners onder één dak zitten, weten ze elkaar sneller te vinden en kunnen ze beter samenwerken. Iemand die bijvoorbeeld eenzaam is, maar ook geldzorgen heeft kan voor beide problemen tegelijk hulp krijgen.

Wat betekent de centrale toegang voor de gemeente Alblasserdam?

Wij als gemeente moeten er voor zorgen dat onze inwoners goed geholpen worden. Om die taak uit te voeren hebben we de vijf organisaties nodig. Als zij dicht bij elkaar zitten, wordt het voor ons makkelijker om afspraken met hen te maken. Ik verwacht dat de organisaties samen sterker zullen staan en nóg meer als partners gaan optrekken als ze hetzelfde gebouw delen. Als de zorg daardoor niet alleen beter maar ook goedkoper wordt zou dat een mooie bijvangst zijn. Net als alle gemeenten in Nederland zien ook wij de zorgkosten de laatste jaren steeds hoger worden. Onze uitdaging is om de zorg beter en goedkoper te maken.

 

Wie komen er in de Oude Bibliotheek

Jong JGZ = consultatiebureau
St. Jeugdteams ZHZ  = Centrum jeugd en gezin
MEE-Vivenz = maatschappelijke werk en cliëntondersteuning
Stichting Welzijn Alblasserdam = welzijnswerk
Sociale Dienst Drechtsteden = regionale sociale dienst die ook voor Alblasserdam werkt