Opgelet: De eikenprocessierups is terug!

De eikenprocessierups rukt in deze warme maanden weer op. Dit beestje is een plaagdier en moeten we als gemeente bestrijden. Je kunt er namelijk behoorlijke gezondheidsproblemen van krijgen. Maar hoe herkent u deze rups? Welke klachten geeft hij? En wat kunt u doen als de rupsen ziet?

Boom met rood/wit lint

Als de boomverzorgers van de gemeente een nest constateren, markeren zij dit met rood/wit lint 'Pas op!! Eikenprocessierups!!' . Vervolgens verwijdert een gespecialiseerd boomverzorger de nesten en de rupsen. De meest risicovolle locaties, zoals bij speelplaatsen, sportvelden en scholen komen als eerste aan de beurt.

Haartjes veroorzaken jeuk

Iedere rups draagt heel veel zogenoemde brandharen. Als deze zich via de lucht verspreiden, kan dat leiden tot gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De rupsen zijn ongeveer twee centimeter lang en verplaatsen zich in groepen.

Preventie

De gemeente neemt ook dit jaar de nodige maatregelen tegen de eikenprocessierups, zoals het plaatsen van nestkasten voor zangvogels, kasten voor vleermuizen en insectenhotels. Met name koolmezen, vleermuizen en sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Eikenprocessierups of spinselrups?

Naast de eikenprocessierups komt de spinselrups ook regelmatig voor. Op het eerste oog kunnen nesten van beide rupsen op elkaar lijken. Toch zijn er verschillen:

  • De eikenprocessierups zit alleen in eikenbomen. De spinselrups juist niet.
  • De nesten van de eikenprocessierups zijn over het algemeen veel kleiner. De nesten van de spinselrups zijn meer uitgerekt met lange witte draden.
  • De eikenprocessierups kan erge gezondheidsklachten veroorzaken. De spinselrups kan wel overlast geven maar vormt geen gevaar voor de gezondheid. De gemeente bestrijdt de spinselrupsnesten daarom ook niet.

Hieronder ziet u twee foto's van aangetroffen nesten.

Nest eikenprocessierups

Eikenprocessierups nest
 

Nest spinselrups

Spinselrups

Eikenprocessierups gezien? Meld het!

Denkt u een eikenprocessierups te zien? Meld het dan via de Fixi-meldlijn of de Fixi-app. Zo kunt u helpen de rups te bestrijden. Bekijk hier de kaart met alle eikenbomen in beheer van de gemeente. Op de kaart kunt u ook direct melding maken van een eikenprocessierupsnest.