'We hebben meer contact gekregen met jongeren'

Wat betekent het coronavirus voor het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs, de zorg en onze inwoners? Jacco Oude Kotte, jongerenwerker bij Jeugd-Punt vertelt erover.

Zijn jullie anders gaan werken door de coronacrisis?

We zijn meer online gaan overleggen maar verder is er niet zo veel veranderd. We zijn blij dat we konden doorgaan met ons werk in kleine groepjes. Zo zijn er momenteel twee meidengroepen actief. Een groep zogeheten Young Leaders heeft onlangs de training afgerond en organiseert nu activiteiten voor leeftijdsgenoten. Veertien jongeren hebben hun maatschappelijke diensttijd doorlopen. En op vrijdag en zaterdag houden we kleinschalige inloopavonden in de Postduif. Voor jongeren is het heel fijn dat ze ook in deze tijd ergens naartoe kunnen.

Heeft het virus jullie ook iets gebracht?

We hebben meer en intensiever contact gekregen met jongeren. Zij komen zelf met vragen. Wat mag ik nog wel als jongere? Wat niet? Wat als ik een coronaboete krijg? Hoe moet ik omgaan met wel of niet laten vaccineren? Dit geeft ons de kans om hen te informeren over het virus en de maatregelen. Ook stellen ze vragen over onderwijs, stage, werk en schulden. We proberen hen één op één te helpen met het vinden van passende oplossingen. We hebben ook Down door de Lockdown gemaakt, een film waarin jongeren uitleggen wat het virus voor hen betekent.

De besmettingscijfers lopen weer op. Wat betekent dat voor jullie?

Ja helaas, maar ik denk dat het voor ons niet zoveel uitmaakt. We werken al zoveel mogelijk kleinschalig en houden ons daarbij aan de richtlijnen. Het enige dat waarschijnlijk lastig gaat worden zijn de voorlichtingslessen op de basisscholen. Wanneer die weer overstappen op online lesgeven komen deze lessen te vervallen.

Ben je al gevaccineerd of ga je je laten vaccineren? 

Die vraag vind ik te privé om in het openbaar op in te gaan.'

20210723 JaccoOudeKotte-ceesvdwal_3 webformaat
Jongerenwerker Jacco Oude Kotte: 'We doen veel in kleine groepjes'. Foto Cees van der Wal.