Kap van zes bomen met roetschorsziekte in Bos Rijkee

De gemeente Alblasserdam laat op donderdag 21 en vrijdag 22 januari zes esdoorns met roetschorsziekte kappen in Bos Rijkee. De werklui dragen hierbij beschermde kleding en maskers. Bij het weghalen van de besmette bomen kunnen er namelijk direct rond de boom sporen vrijkomen die luchtwegklachten kunnen veroorzaken. Voor de woonomgeving is er geen risico.

De resten worden direct in een afgesloten container afgevoerd. Tijdens de werkzaamheden is het bos afgesloten voor bezoekers. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de kap één of meerdere dagen later plaatsvinden.

Roetschors is een schimmel die bomen zo aantast dat ze niet kunnen blijven staan. De boom sterft af waardoor er meer kans is dat takken of de stam afbreken. Voor de kap is een noodkapvergunning verleend. De gemeente zal later dit jaar in het bos zes nieuwe bomen planten.