Interview Dave Pieplenbosch: 'Karatetraining geven we nu buiten op kunstgras'

Wat betekent het coronavirus voor het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs, de zorg en onze inwoners? Op deze plek laten wij met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord die erover vertelt. Vandaag: Dave Pieplenbosch, trainer/coach bij Karate Instituut Wairando. Tijdens de eerste golf raakte hij besmet met het coronavirus.

Wat is voor het instituut op dit moment de grootste uitdaging?

Karate is een binnensport. Wij geven les in de karatestijl Wado Ryu. Daarbij val je met bepaalde technieken op de grond. Op straat trainen is voor ons dus geen optie. Met de Alblasserdamse jeugdleden trainen we nu op een speelveldje van kunstgras bij de Gruttostraat. Als trainers moeten we afstand houden. We kunnen dus niet even een been of een arm van een leerling in de goede houding zetten. Gelukkig krijg ik regelmatig hulp van mijn dochter Mila van 11. Zij hoeft geen afstand te houden van de andere kinderen.

Lukt het om het groepsgevoel vast te houden?

Bij Wairando zijn trainers actief in Alblasserdam, Dordrecht en Zwijndrecht. Wij proberen zoveel mogelijk op afstand te blijven en buiten te trainen. Daarnaast zetten we filmpjes op ons besloten YouTube kanaal. Daarop zien leerlingen hoe een bepaalde beweging in elkaar zit en kunnen dat nadoen. En we hebben een naslagwerk gemaakt met heel veel informatie over karate. Zoals de Japanse termen die we gebruiken en een uitgebreide uitleg over bepaalde technieken. Ik houd ook contact door te bellen met ouders of langs te gaan. Dat doe ik bijvoorbeeld als ik een leerling al wat langer niet heb gezien. Zo probeer ik ze te stimuleren om toch met karate bezig te blijven. Karate helpt ze ook bij hun mentale weerbaarheid.

Wat vind je van de coronamaatregelen?

Covid-19 is een pandemie die iedereen raakt. De maatregelen zijn nodig om onszelf en de meest kwetsbaren door de crisis heen te helpen. Het is voor niemand leuk en niemand heeft erom gevraagd, maar het is wel noodzakelijk. Tijdens de eerste golf ben ik zelf besmet geraakt en ben flink ziek geweest. Naar mijn idee zouden sommige maatregelen nog wel wat strenger mogen, maar ik mis de kennis en informatie om dat goed te kunnen beoordelen. Er wordt al teveel beweerd zonder een goede onderbouwing.

Hoe blijf je zelf in beweging tijdens de lockdown?

Ik train zelf en thuis oefen ik regelmatig met mijn dochters. Behalve Mila die de bruine band draagt, heb ik nog een dochter van 16 met de zwarte band. Met mijn vrouw maak ik regelmatig een wandeling door Alblasserdam.

Wat is jouw oproep aan de Alblasserdammers?

Blijf bewegen, ook nu we niet zo makkelijk kunnen sporten. Probeer toch actief te blijven, al is het alleen of, heel beperkt, met elkaar. En laten we ons zoveel mogelijk aan de maatregelen houden. Daarmee helpen we elkaar.
Foto Dave Pieplenbosch webformaat

 Dave Pieplenbosch van Karate Instituut Wairando: 'Probeer actief te blijven'. Foto Cees van der Wal.