Interview Anke van Veen (Voedselbank): 'We moeten voor het eerst zelf voedsel inkopen'

Wat betekent het coronavirus voor het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs, de zorg en onze inwoners? Op deze plek laten wij met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord die erover vertelt. Vandaag: Anke van Veen, bestuurslid van de Voedselbank Alblasserdam.

Wat is voor de Voedselbank op dit moment de grootste uitdaging?

Onze voedselvoorraad op peil houden is onze grootste uitdaging. Sinds de coronacrisis moeten we voedsel kopen. Dat is tegen ons principe, want we willen voedselverspilling tegengaan. Maar om een verantwoord pakket samen te stellen, ontkomen we er niet aan. Koek en snoep krijgen we volop, maar vooral verse groente en vers fruit ontvangen we op dit moment te weinig. Er is te weinig aanvoer vanuit de groothandel. Gelukkig kunnen we elke week groente en fruit kopen.

Kunnen jullie uit de voeten met de coronamaatregelen?

Winkelen bij de Voedselbank is sinds corona heel anders. Voorheen liepen onze klanten met een winkelwagentje en een gastvrouw door de winkel en konden zelf kiezen uit de boxen die dan klaarstaan. Nu komen de klanten niet meer binnen en stellen wij de pakketten samen. Die staan op woensdag klaar om afgehaald te worden. Als klanten even moeten wachten, staan ze buiten op 1,5 meter van elkaar met een mondkapje op. Gezellig koffie drinken is er nu ook niet bij. Omdat ik bijna alle klanten ken, probeer ik toch met iedereen een praatje te maken.

Corona treft mensen op het gebied van gezondheid maar ook op het gebied van inkomen. Merken jullie dat?

Het is bij ons niet drukker geworden, maar dat kan nog komen. Mensen leven nu misschien nog van spaargeld of krijgen steun van de overheid. Als dat niet meer gaat, kan het zomaar gebeuren dat meer Alblasserdammers een beroep op ons doen. Ons doel is om iedereen te helpen. Maar we zijn afhankelijk van giften en weten nooit precies hoeveel geld we krijgen. Dat blijft altijd onzeker.

Wat is jouw oproep aan de Alblasserdammers?

Als je hulp nodig hebt, kom dan naar de Voedselbank. Er is geen enkele reden om je daarvoor te schamen. Het kan ons allemaal gebeuren! We zijn allemaal gelijk en we zijn op de wereld om elkaar te helpen. Wij doen er alles aan om de drempel die mensen misschien voelen weg te nemen. Alle Alblasserdammers die ons steunen met donaties en producten wil ik heel hartelijk bedanken. We halen ontzettend veel op met de kratten in de supermarkten waar mensen producten voor de Voedselbank in kunnen doen. Onder de gulle gevers zijn ook veel bedrijven. Dankzij al die giften kunnen wij mensen helpen. Meer over ons is te lezen op onze nieuwe website: www.voedselbankalblasserdam.nl.

AnkevanVeen Voedselbank webformaat

Anke van Veen: 'We zijn op de wereld om elkaar te helpen'. Foto Cees van der Wal