Open dag in De Rederij en op het Raadhuisplein

Nader kennismaken met het compleet verbouwde pand en meedoen aan een van de activiteiten van Bibliotheek AanZet, Smile werkcafé en de gemeente Alblasserdam. Het kan tijdens de open dag van De Rederij op zaterdag 11 september. U bent welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

Sinds de heropening in juni 2020 zijn Bibliotheek AanZet, Leerwerkbedrijf Smile en de gemeente de belangrijkste gebruikers van het gebouw aan Cortgene 2 dat de naam De Rederij kreeg. De Rederij is dé plek waar iedere Alblasserdammer welkom is. Bijvoorbeeld om te lezen, elkaar te ontmoeten, te studeren, inspiratie op te doen, te werken of te vergaderen. Maar ook om gewoon een kopje koffie te drinken of gezellig een praatje te maken. Kortom: een fijne ontmoetings- en informatieplek voor alle inwoners.  

Loco-burgemeester Arjan Kraijo: ,,Wij zien uit naar een fijne dag waarop we met elkaar kunnen genieten van verschillende activiteiten binnen en buiten, voor jong en oud. De coronamaatregelen zorgen natuurlijk wel voor beperkingen. Uiteraard houden we de besmettingscijfers in de gaten en op de dag zelf gelden aanpassingen. Het zou zelfs nog zo kunnen zijn dat we alsnog moeten beslissen de open dag door te schuiven naar een nieuwe datum. Er zal in ieder geval worden toegezien of de bezoekers de 1,5 meter afstand respecteren. De gezondheid van onze inwoners, onze partners, medewerkers en vrijwilligers staat te allen tijde voorop. Laten we er samen een mooie dag van maken."

In De Rederij

Trouwen voor één dag                                                                                      

Tijdens de open dag kunt u bij de afdeling burgerzaken van de gemeente Alblasserdam voor één dag met elkaar trouwen. Op de eerste verdieping wordt een speciale trouwruimte ingericht. Met een feestelijke ballonnenboog is de trouwzaal goed te vinden. Tijdens deze ludieke huwelijksvoltrekking kan iedereen met iedereen trouwen. Onder het toeziend oog van een echte trouwambtenaar kan een huwelijk voor één dag gesloten worden. Elk 'bruidspaar' krijgt een mooie huwelijksoorkonde en 'echte' trouwringen.  

Debatteren in de raadzaal met de burgemeester

Ook kunnen bezoekers meedoen met debatten in de raadzaal waarbij burgemeester Jaap Paans de discussie in goede banen leidt. Verder geven medewerkers van de gemeente op de 1e en 2e verdieping uitleg over hun werk. In het werkcafé van Smile kunnen bezoekers genieten van een lekkere kop koffie/thee eventueel aangevuld met wat lekkers. 

Bibliotheek AanZet: experimenteer met de toekomst

De Bibliotheek AanZet is geopend van 10.00 – 16.00 uur en heeft in de serre van De Rederij een digilab. U kunt dan alvast kennismaken met  deze nieuwe digitale leertuin waar ontdekkend leren centraal staat. Je mag er zelf aan de slag met virtual reality, robots, programmeren en meer. Schud de uitvinder in jezelf wakker! Het is de plek om te experimenteren met de toekomst. Vanaf eind september is het mogelijk om u in te schrijven voor deze toekomstige leerweg. 

Rondleidingen en tentoonstelling

Wie benieuwd is hoe het pand er na de renovatie uitziet, kan meelopen met een van de rondleidingen. Niet toevallig is het 11 september ook Open Monumentendag en is De Rederij een gemeentelijk monument. Bezoekers met belangstelling voor de geschiedenis van het dorp en de streek kunnen op de begane grond de nieuwste tentoonstelling van de Historische Vereniging West Alblasserwaard bekijken.

Stemmen voor de omgevingsvisie

Alblasserdammers krijgen tijdens de open dag ook de kans om te stemmen op een van de vijf richtingen voor de toekomst van Alblasserdam. De gemeenteraad kiest in het najaar een van deze scenario's om daarna verder uit te werken in de omgevingsvisie. De voorkeur van de inwoners weegt mee bij deze keuze.

Op het Raadhuisplein

Op het Raadhuisplein kunnen mensen zich laten informeren over het gevaar van ondermijnende activiteiten zoals de handel in en het maken van softdrugs en harddrugs. Op het plein lopen ook afvalcoaches van afvalverwerker HVC rond die tips geven voor het scheiden van afval. De schaakclub is buiten ook aanwezig van 13:30- 15:00 uur. En voor wie van kunst houdt, is er in de middag op het bordes een veiling van oude kunstwerken.

Voor de kinderen

Voor de jongste bezoekers zijn er leuke dingen en spelletjes te doen op het Raadhuisplein en op de begane grond van De Rederij. In de bibliotheek leest juf Jenny voor. 

Het volledige programma ziet u hieronder:

20210830 Programma open dag Rederij