Gemeenten en politie pakken criminaliteit met vastgoed aan

Het opsporen van illegaal en anoniem gebruik van panden door criminelen stond dinsdag 20 april centraal tijdens diverse pandcontroles in de regio Rotterdam. Gemeenten, politie en het RIEC Rotterdam werkten deze dag samen om vastgoedcriminaliteit aan te pakken.

Gemeente Alblasserdam was ook betrokken bij deze actie en zette de eigen buitengewoon opsporingsambtenaren in. In Alblasserdam werden drie panden bezocht. Op alle gecontroleerde adressen bleken zaken niet in orde en volgt een verdiepend onderzoek. De komende maanden volgen in Alblasserdam nog meer controles op woonfraude.

Het afgelopen halfjaar zijn in de regio Rotterdam ruim 400 meldingen gedaan van criminele activiteiten in panden. Een deel van deze meldingen werd gedaan naar aanleiding van de bewustwordingscampagne van Meld Misdaad Anoniem. De meldingen waren voor gemeenten en politie aanleiding om diverse panden in de regio te controleren. Gemeenten controleerden bijvoorbeeld op een juiste inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en de politie op spookbewoning.

Spookbewoning

Er is sprake van spookbewoning wanneer u niet ingeschreven staat op het betreffende adres. Vaak gaat het hierbij om huurpanden die worden verhuurd via een verhuurbemiddelaar en die vervolgens illegaal worden bewoond. Criminelen gebruiken deze panden om anoniem te verblijven en/of illegale activiteiten uit te voeren. U kunt hierbij denken aan:

• het opslaan van vuurwapens
  • produceren van drugs
  • verstoppen van crimineel geld

Melden helpt

Bij het opsporen van vastgoedcriminaliteit zijn meldingen van verhuurders, buurtbewoners en andere omstanders enorm belangrijk. Wat zijn signalen waar u zelf op kunt letten? Neem bijvoorbeeld onbekende personen die panden op afwijkende tijdstippen bezoeken of personen die met grote tassen panden in- en uitgaan. Vermoedens van misstanden in panden kunt u melden bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Tips voor veilige verhuur

Verhuurt u zelf een pand? Met een paar simpele tips kunt u potentiele verhuur aan criminelen voorkomen. Tips vindt u in de brochure Veilig uw pand verhuren.

Gezamenlijk ondermijning aanpakken

De controles van dinsdag 20 april waren een samenwerking tussen gemeenten, politie en het RIEC Rotterdam. Meer informatie over deze samenwerking vindt u op www.riec.nl.