'De sneltrein is tot stilstand gebracht'

Wat betekent het coronavirus voor het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs, de zorg en onze inwoners? Op deze plek laten wij met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord die erover vertelt. Vandaag: Manja van Hooijdonk, holistisch lifecoach, intuïtief kunstenares en sociaal ondernemer in het ParticiPand aan de Lelsstraat.

Wat is voor jou op dit moment de grootste uitdaging? Als mens en als ondernemer?

Ik stel mezelf de vraag wat ik als mens en als ondernemer uit deze situatie kan halen. Wat het coronavirus met ons doet kun je vergelijken met aan de noodrem trekken in een sneltrein. De spullen vliegen door de coupés en mensen raken gewond. Kortom, het is een chaos. De vraag is of we daarna met diezelfde sneltreinvaart door moeten reizen. Misschien is dit juist wel een kans om dingen anders of beter te gaan doen. Minder belastend voor het milieu, met meer begrip voor elkaar en voor onszelf. En met meer aandacht voor welzijn in plaats van welvaart. Dat is voor mij de uitdaging.

Wat betekent corona voor het ParticiPand?

Dat is heel verschillend per ondernemer. De dagopvang voor kinderen bleef open voor ouders met een cruciaal beroep. Andere ondernemers hebben de deur gedeeltelijk of helemaal moeten sluiten. Bij Helpende Handen hebben ze het lang niet zo druk als normaal. Mensen zijn bang om besmet te raken als iemand hen komt helpen. Terwijl er ook veel eenzaamheid is en behoefte aan hulp. Mijn eigen praktijk liep net lekker. De agenda stond helemaal vol, maar die werd in één klap leeg geveegd. Omdat ik geen subsidie krijg was ik blij met de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Met een aantal ondernemers heb ik in de afgelopen tijd veel contact gehad. We spraken over de situatie en adviseerden elkaar. Corona heeft ons dichter bij elkaar gebracht.

Wat vind je van de coronamaatregelen?

Ik begrijp dat er iets moest gebeuren, maar de maatregelen hebben best veel impact op mij. Mijn moeder woont in een verzorgingshuis en tijdens de eerste lockdown kon ik niet bij haar op bezoek. Dat ging in mijn ogen te ver. Ook het idee dat je 's avonds niet naar buiten mag doet iets met me. De maatregelen lijken vooral gebaseerd op angst en controle. Het kabinet luistert naar een bepaalde groep adviseurs, maar er zijn meer belangen dan alleen die van de ziekenhuizen en IC's. Ik zou het fijn vinden wanneer alle belangen gewogen worden.

Ga je je laten vaccineren?

Het is goed dat mensen die ernstig ziek kunnen worden van het virus een vaccinatie krijgen. Of iedereen gevaccineerd moet worden vraag ik me af. Het zijn nieuwe medicijnen en over de gevolgen op lange termijn is nog niets bekend. Moet je het dan aan jonge mensen geven? Er wordt gezegd dat je zelf kunt kiezen. Maar is dat wel echt zo als je straks bijvoorbeeld niet mag reizen als je niet bent ingeënt? Ook voor het vaccineren geldt dat er artsen en deskundigen zijn die er anders over denken. Alleen die komen niet zo vaak aan het woord. Het is niet zwart/wit, de waarheid ligt in het midden. Maar om daar te komen moeten we wel bereid zijn om naar elkaar te luisteren.

ManjavanHooijdonk-ceesvdwal webformaat
Manja van Hooijdonk is ondernemer in het ParticiPand. 'Mijn agenda was in één klap leeg'. Foto Cees van der Wal.