Deze maand tips en adviezen om oplichting te voorkomen

De Rijksoverheid geeft in de maand september tips en adviezen om het oplichters niet te makkelijk te maken. Wij haken aan via onze website en sociale media.

Babbeltrucs, valse WhatsAppberichten en nep-emails. Zomaar een paar voorbeelden van methodes waar oplichters zich van bedienen. Vaak zijn ouderen hiervan het slachtoffer. Over vier manieren waarop mensen vaak worden opgelicht zijn filmpjes gemaakt. Hierin ziet u hoe de fraude in zijn werk gaat. Acteur Kees Hulst, bekend van de televisieserie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ speelt de hoofdrol. Het eerste filmpje ging in de week van 2 september online en gaat over meekijken met pinnen. U ziet het hieronder:

 

Het filmpje voor de week van 8 september gaat over babbeltrucs:

 

Het filmpje voor de week van 14 september gaat over nepberichten waarin om hulp wordt gevraagd:

 

Het filmpje voor de week van 21 september gaat over nepmailtjes van bijvoorbeeld de bank (phishing):


Webinars met Catherine Keyl

Elke dinsdag in september kunt u van 10.30 uur tot 11.15 uur bovendien een webinar volgen over het thema van de week, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van experts geeft dan meer tips en adviezen. Hoe kunt u crimineel gedrag herkennen? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt? Waar kunt u terecht als u slachtoffer bent geworden? De webinars kunt u rechtstreeks volgen en terugkijken op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. 

Meer informatie

Op de website van Rijksoverheid leest u meer over de campagne 'Maak het oplichters niet te makkelijk'.