Interview huisarts Cathleen van der Vlist: 'Samen komen we door deze moeilijke tijd heen'

Het coronavirus raakt ons allemaal en is nog niet bedwongen. Wat betekent dit eigenlijk voor bijvoorbeeld het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs en de zorg in ons dorp? Wij laten met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord die erover vertelt. Dit keer Cathleen van der Vlist, huisarts bij Huisartsenpraktijk Den Hartog.

Wat is voor huisartsenpraktijk Den Hartog op dit moment de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging is dat we de zorg anders moeten organiseren dan we gewend zijn. Tijdens de eerste golf van COVID-19 viel op dat het erg rustig was in de praktijk met de ‘gewone’ zorg. Nu willen we de ‘gewone’ zorg zoveel mogelijk laten doorlopen naast de COVID-zorg. Dit zorgt voor logistieke uitdagingen, bijvoorbeeld het scheiden van mensen met luchtwegklachten van mensen met andere klachten. Daarom zijn de spreekuren anders ingericht en doen we meer consulten ‘op afstand’, bijvoorbeeld telefonisch of via een elektronisch consult. En we zijn minder laagdrempelig dan we willen zijn. Even bij oudere mensen op bezoek gaan is lastig terwijl we dit eigenlijk heel graag doen! 

Welke maatregelen werken goed en welke minder goed?

We volgen de maatregelen en richtlijnen die ons vanuit onze beroepsorganisatie worden aangereikt. Vanwege de ontwikkelingen rondom de epidemie worden die continue aangepast. Dit kan soms wat verwarring geven. Maar de hoofdzaak is dat we er met elkaar voor gaan en het goed uitleggen aan onze patiënten zodat zij er begrip voor hebben en eraan willen meewerken.

Wat doet deze situatie met de medewerkers van de huisartsenpraktijk?

Zoals gezegd moeten we de zorg anders leveren dat we tot nu toe gewend waren. We moeten veel rekening houden met alle protocollen, er is minder ruimte voor spontaniteit. Dat is voor onszelf soms ook weleens zwaar. Maar we merken ook veel begrip en waardering vanuit de Alblasserdammers voor ons werk, dus dat geeft ons een enorme motivatie om door te zetten in deze moeilijke tijd. 

Wat is jouw oproep aan de Alblasserdammers?

Let goed op uzelf en op elkaar! Samen komen we door deze moeilijke tijd heen. 
CathleenvdVlistDok11-ceesvdwal_2 webformaat
Huisarts Cathleen van der Vlist: 'Er is minder ruimte voor spontaniteit'. Foto Cees van der Wal.