Interview Siegfried Idzerda: 'Ik begreep dat het leven hier kon stoppen'

Wat betekent het coronavirus voor het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs, de zorg en onze inwoners? Op deze plek laten wij met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord die erover vertelt. Dit keer: Siegfried Idzerda (52) die flink ziek werd van het virus en maar net buiten de intensive care bleef.

U bent onlangs besmet geraakt met het coronavirus. Wat gebeurde er daarna?

Toen ik de eerste symptomen kreeg, vermoedde ik al dat ik besmet kon zijn. Een test bevestigde dat. Door thuis mondkapjes te dragen en goed te ventileren lukte het om mijn gezin niet te besmetten. De eerste dagen had ik lichte griepverschijnselen. Na een week werd het erger. Ik werd kortademig en kreeg hoge koorts. In het ziekenhuis in Dordrecht werd het gevecht tegen de ziekte steeds zwaarder. Ik was buiten adem, had geen kracht meer en werd emotioneel. Toen de vraag kwam of ik had nagedacht over een wilsbeschikking begreep ik dat het leven hier wel eens kon stoppen. Er volgde een overplaatsing naar Maastricht. Ook daar bleef ik nog een tijdje op dat randje van wel aan de zuurstof maar net geen opname op de intensive care. Plotseling voelde ik een kantelpunt. Ik kreeg meer lucht, de energie nam toe en de koorts zakte. Per dagdeel voelde ik me beter en enkele dagen later kon ik naar huis. 

Hoe gaat het nu met u?

Eenmaal thuis zette het herstel door. Een week later kon ik weer naar mijn werk en naar de sportschool. Twee weken na het verlaten van het ziekenhuis was ik 100% hersteld. Mijn longen waren weer perfect, mijn conditie was weer in orde, ook geestelijk was ik weer de oude. 

Hoe bent u besmet geraakt?

Dat heb ik niet kunnen achterhalen. Dat ik besmet ben geraakt heeft me erg verrast, want ik ben altijd heel voorzichtig geweest. In mijn familie heb ik mensen die zeer kwetsbaar zijn. Ik heb de ziekte vanaf het begin als een groot risico gezien en heb altijd extra maatregelen getroffen. 

Wat is uw boodschap voor de Alblasserdammers?

Covid-19 is een zeer gevaarlijke ziekte. Je leven kan zomaar aan een zijden draadje hangen. Ook als je gezond bent en middenin het leven staat. Ik heb enorm veel respect gekregen voor het personeel in de gezondheidszorg. Ook heb ik ervaren dat je heel veel kracht en hoop kunt krijgen van God en de mensen om je heen. Mijn boodschap is dat iedereen mede verantwoordelijk is om deze ziekte in te dammen. Houd je dus alsjeblieft aan richtlijnen en de adviezen van de overheid.

Siegfried Idzerda-ceesvdwal_1 webformaat
Siegfried Idzerda: 'Ik heb enorm veel respect gekregen voor het zorgpersoneel'. Foto Cees van der Wal