Interview Marja van Zessen: 'Gelukkig zijn klanten trouw en loyaal'

Wat betekent het coronavirus voor het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs, de zorg en onze inwoners? Op deze plek laten wij met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord die erover vertelt. Dit keer: Marja van Zessen van drogisterij DA Mooi Van Zessen in het Makadocentrum.

Waar loop je als winkelier tegenaan tijdens de coronacrisis? Bij jullie in de zaak én in het winkelcentrum?

In maart veranderde alles van de ene op de andere dag. Mensen gingen hamsteren en sommige producten zoals vitamine c waren niet meer te leveren. Als drogist hebben wij een breed assortiment, er is altijd wel vraag naar iets. Na al dat handen desinfecteren waren er weer extreem droge handen die ingesmeerd moesten worden. We merken wel dat mensen heel gericht hun boodschappen doen. Ze komen niet meer naar het Makado voor het gezellige praatje of voor het kopje koffie bij de Délifrance. Dat is echt een gemis!

Welke maatregelen werken goed en welke minder goed?

De anderhalve meter was in het begin erg wennen. Als je advies geeft, sta je al snel dicht bij de klant. Maar we nemen onze verantwoordelijkheid, net als alle winkeliers. Er is een deurbeleid en er zijn looproutes in de winkels én in het winkelcentrum. We vinden het belangrijk dat de klanten zich ondanks de regels welkom en veilig voelen tijdens het winkelen.  

Lukt het om ook in deze tijd mensen naar de winkel te krijgen? 

We zien gelukkig dat de klanten uit Alblasserdam en omstreken trouw en loyaal zijn aan het Makado. Ze zijn nog steeds blij met het gratis parkeren en dat er weinig leegstand is. In het voorjaar hebben we met ondernemers uit heel Alblasserdam veel reclame gemaakt om lokaal kopen op de kaart te zetten. Daarbij hebben we samengewerkt met de gemeente. Dat was een succes. Een klant zei: Door deze crisis koop ik niets meer online maar ik steun de lokale ondernemers. Daar worden we blij van.

Wat doet deze situatie met jullie medewerkers?

Met onze medewerksters gaat het gelukkig goed! We zetten iedere dag met nieuwe energie onze schouders eronder, hoewel het ook echt pittig is. Soms laten we achter de schermen een traantje door minder prettige ervaringen. De samenleving verandert, helaas. Maar er zijn ook mensen die ons verrassen met heerlijke taart voor bij de koffie of een mooie kaart met een bemoediging. We zijn erg dankbaar dat we mogen werken. Het contact met klanten, de mooie gesprekken met een lach of een traan. Dat schept een band!

Wat is jouw oproep aan de Alblasserdammers?

Wees loyaal en koop lokaal, ook tijdens de feestmaand die eraan komt. Met de winkeliers in het Makado hebben we een MaKADObon laten maken. Die is bij alle ondernemers in te leveren. Leuk als relatiegeschenk, om aan personeel te geven of om de buren mee te verrassen. 

daVanZessen-ceesvdwal_4 webformaat

[Foto} Jan en Marja van Zessen van DA Mooi van Zessen. 'We zijn dankbaar voor het contact met de klanten' Foto Cees van der Wal