Hoe denken Alblasserdammers over aardgasvrij

De afgelopen weken heeft u een vragenlijst kunnen invullen over de overstap naar aardgasvrij wonen. Meer dan 400 inwoners hebben dit gedaan. Hiervan weet 40% er al veel over en 50% heeft erover gehoord maar zich er nog niet in verdiept. Het overgrote deel, ruim 76%, heeft al maatregelen genomen om minder aardgas te gebruiken.

Betaalbaarheid

Ruim driekwart vindt betaalbaarheid het belangrijkst bij de overstap naar aardgasvrij. Ook een comfortabele temperatuur in huis en kunnen kiezen wat er voor aardgas in de plaats komt, worden veel genoemd. Ongeveer driekwart maakt zich de meeste zorgen over de kosten. Ook zijn er zorgen over gedoe van werkzaamheden in en rond het huis. Een deel van de mensen geeft aan niet van het aardgas af te willen.

Waar beginnen

Waar zouden we het beste kunnen beginnen met de overstap naar aardgasvrij wonen? Volgens de meeste mensen is het logisch te starten in buurten waar toch al werkzaamheden gepland staan. Bijvoorbeeld in buurten waar de riolering vervangen moet worden of het gasnet. En in buurten waar bewoners zelf al van het aardgas willen. Ook buurten met grote gebouweigenaren zoals woningcorporaties, scholen en verzorgingshuizen, vinden veel mensen een logische keuze. 

Transitievisie warmte

Wij bedanken iedereen voor het meedenken. De resultaten nemen we mee bij het opstellen van de Transitievisie Warmte 2021. Begin 2021 organiseren we een online bewonersavond. Meer informatie hierover volgt.

Besparen

Bent u woningeigenaar en wilt u ook vast aardgas besparen? Maak dan gebruik van de waardebon van 45 euro via www.regionaalenergieloket.nl
Bent u al toe aan grotere maatregelen? Bekijk dan onze nieuwste actie voor spouwmuur- en vloerisolatie