Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (6)

Beste Alblasserdammers, we kijken terug op een zeer geslaagde Koningsdag en momenteel zijn we met veel vrijwilligers en het 4 mei Comité bezig met de laatste voorbereidingen voor 4 en 5 mei.

Helaas heb ik tijdens mijn dagelijkse rondje door het dorp geconstateerd dat het afgelopen weekend, rond Koningsdag, erg druk was bij de bouwmarkt en in winkelcentrum Makado. Dat stelde mij wat teleur, want hierdoor neemt het risico op besmetting toe. De gemeente zal daarom strenger toezicht houden en als het nodig is handhaven. We hebben nog steeds te maken met een gezondheidscrisis waarin mensen in het ziekenhuis belanden of erger, overlijden aan het coronavirus. Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor een succesvolle aanpak en beheersing van deze crisis. De vrijheid die we hebben moeten we koesteren, want we willen immers geen tweede golf met besmettingen. Dat betekent dat we ons moeten houden aan de regels zoals deze overal in het land gelden, dus ook in Alblasserdam: blijf thuis, ga alleen naar buiten als het nodig is, houd 1,5 meter afstand, nies in de elleboog en doe alleen de boodschappen, niet samen. Als we ons hier aan houden, komt er voorzichtig ruimte. Dat is dan de verdienste van ons allemaal!

Begeleid buiten sporten jeugd

In mijn vorige weekbericht schreef ik al dat we in overleg waren met de sportverenigingen om de jeugd t/m 18 jaar onder begeleiding buiten te kunnen laten sporten. De verenigingen hebben hier zeer snel op geacteerd in samenwerking met de gemeente. Het college heeft bewondering en grote waardering voor de verenigingen, bestuurders, vrijwilligers en de leden voor hun inzet en creativiteit. Dank daarvoor!  Sinds woensdag 29 april is buiten sporten voor de jeugd in Alblasserdam een feit. Kinderen t/m 12 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten en jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen op 1,5 meter afstand met elkaar buiten onder begeleiding sporten. Echter hier gelden wel de regels dat ouders niet langs de kant staan en de kinderen thuis douchen. De sportparken Souburgh en Molenzicht zijn alleen voor deze jongeren weer open. Vrij sporten mag niet op de sportparken. Veilig en verantwoord sporten staat voorop!

Steun elkaar 

En, beste mensen, laten we elkaar ook iets gunnen. Laten we bijvoorbeeld nu de jeugd gunnen dat zij onder voorwaarden weer buiten mogen sporten. Laten we hen steunen en er zo met elkaar voor zorgen dat door voorbeeldig gedrag we snel een gezondere situatie krijgen, die weer voor meer ruimte zorgt waarin wij ook iets meer mogen. Het gaat allemaal stapsgewijs en wellicht niet snel genoeg voor sommigen. Dat snap ik. Ik kan me helemaal voorstellen dat het een lastige periode is voor bijvoorbeeld (horeca) ondernemers, organisaties in de evenementenbranche, zzp-ers of mensen met contactberoepen zoals kappers die voorlopig tot 20 mei dicht moeten blijven. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee. Want wat gebeurt er na deze datum, blijft mijn bedrijf bestaan? Kan ik mijn personeel nog behouden? Situaties waar we hopelijk na 20 mei meer duidelijkheid over krijgen. Ik wens u kracht en geduld toe!

Koningsdag

Het college kijkt met plezier terug op Koningsdag of Woningsdag, zo u wilt. Het was een dag van saamhorigheid. Iets waar we op dit moment behoefte aan hebben. Even de gedachten verzetten en met elkaar op 1,5 meter afstand de verjaardag van onze Koning vieren. Wat heeft het Oranjecomité met haar vrijwilligers veel werk verzet om dit tot een onvergetelijke dag te maken! Ik denk aan de mooie stoepkrijttekeningen van de kinderen, dansen met elkaar, het Wilhelmus buiten zingen, het enorme succes van vlaggen voor de Koning en voor elkaar, straten die oranje of rood-wit-blauw kleurden. En alles was live te volgen. De filmpjes, gemaakt met een drone door Peter Stam en Cees van der Wal, gaven een mooi beeld van de beleving van deze bijzondere dag, waarop de weergoden ons gelukkig gunstig gezind waren. Ik hoop dat de taarten de winnaars hebben gesmaakt. 

Voedselbank

Ik hoop dat u nog steeds de voedselbank helpt door houdbare producten te doneren in de kratten bij drie supermarkten in ons dorp: Dirk, Coop en Plus. U maakt hiermee veel gezinnen blij. 

Online vieren en gedenkenBurgemeester Jaap Paans

Op 4 en 5 mei vieren en gedenken we anders dan u gewend bent. In deze bijzondere periode vieren we bovendien 75 jaar bevrijding. En we herdenken de bombardementen op Alblasserdam van 11 mei 1940. Het 4 mei comité en de gemeente hebben een programma samengesteld om thuis en online feestelijk te vieren en plechtig te herdenken.  Op 4 mei kunt u om 19.00 uur de Vesper en om 20.30 uur mijn toespraak zien via het YouTube kanaal van de gemeente. Op 5 mei mag u individueel bloemen leggen bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat. Ook de bloemhulde is live te volgen. Kijk voor de link op www.alblasserdam.nl/herdenken. Voor de jeugd t/m 12 jaar is door Jeugdland een stoepkrijtactie georganiseerd, waarbij kans is op een prijs als je een foto van de tekening met je naam, adres, telefoonnummer en leeftijd mailt naar: info@jeugdlandalblasserdam.nl. Afsluitend gaan we op 5 mei tussen 20.20 en 21.20 uur 'Vlaggen voor vrijheid' van het dijklint van West-Kinderdijk tot aan Ruigenhil. Ook dit wordt gefilmd, dus laat de vlag maar goed wapperen. Belangrijk: we houden afstand van elkaar, ieder staat voor eigen voordeur, op balkon of in de tuin. Het 4 mei comité en alle vrijwilligers wil ik namens het college enorm danken voor alle inzet en betrokkenheid om deze periode van vieren en gedenken met elkaar mogelijk te maken! Het college wenst u een gedenkwaardige 4 mei en een feestelijke Bevrijdingsdag toe! En, beste mensen, laten we eraan denken in deze periode: Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Gesprekken over vrijheid

Het comité Dodenherdenking vraagt u om met elkaar in gesprek te gaan over vrijheid. Ook kunt u in de week van 4 mei tot 11 mei luisteren naar Klokradio. Daar is dagelijks tussen 16.00 en 18.00 uur een samenvatting te horen van mijn gespreksmarathon vanwege: '75 jaar samen vrij zijn'. Inmiddels hebben veel meer dan 75 mensen zich aangemeld voor een gesprek dus het wordt nachtwerk. 

Het volgende weekbericht is van de locoburgemeester.


Met hartelijke groet, 

Jaap Paans,
Uw burgemeester