Bevrijdingsdag: Vlaggen voor de Vrijheid 2.0.

Het gemeentebestuur en het 4 mei comité kijken vol verwachting uit naar een kleurrijke Bevrijdingsdag in Alblasserdam met opnieuw veel Rood-Wit-Blauw in top.

Vlaggenactie 'Vlaggen voor de Vrijheid 2.0.' 

De actie 'Vlaggen voor de Koning en voor elkaar' tijdens koningsdag was een enorm succes. Daarom golft er op Bevrijdingsdag opnieuw een lang lint van vlaggen door het dorp. Op gepaste afstand, met tenminste 1,5 meter afstand van elkaar, zal over zo'n 6 kilometer vlag na vlag te zien zijn. Een uur voor zonsondergang, om 20:15 uur, start deze vlaggenactie op de parkeerplaats van Hotel Kinderdijk. Een toeter zal de golfbeweging in gang zetten. Tijdens het passeren van het golvende vlaggenlint zullen filmopnames worden gemaakt vanaf een voertuig, vanuit de lucht en tussen de deelnemende Alblasserdammers. 

Oproep aan bewoners 

Alle bewoners van het dijklint West-Kinderdijk - Dam worden opgeroepen om te vlaggen voor eigen deur, op eigen balkon of uit eigen raam of voortuin. Alblasserdammers woonachtig achter de dijk mogen op het pad op de dijk staan wapperend met de Nederlandse of Alblasserdamse vlag zonder vlaggenstok. Houd daarbij goed afstand van elkaar, tenminste 1,5 meter, dat is ook beter voor de filmopnames. Het 4 mei comité en het gemeentebestuur roepen op om de afstandregels na te leven, geen groepen te vormen, niet mee te lopen en/of fietsen richting Dam. Dit brengt risico's voor het (langzaam) verkeer en de volksgezondheid met zich mee. 

De route 

Na de start om 20:15 uur is het golvende lint van vlaggen langs de volgende route te zien:
Startpunt bij Hotel Kinderdijk, West-Kinderdijk, langs MerconKloos, langs Rijzenwiel, via Oost-Kinderdijk, Huis te Kinderdijk, Lammetjeswiel, via het Balkengat, Alblasserwerf/ Cortgenezijde, Haven, Dam met als eindpunt de Hooftmanbank bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat. 

Opnames en Moodfilm 

Bij mooi weer zullen één of meerdere drones boven water meevliegen om opnames te maken. Ook deze keer zijn eigen filmpjes weer welkom bij Alblasserdamsnieuws. Na afloop zijn zo snel als mogelijk de eerste beelden te zien via Alblasserdamsnieuws en deze website. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Peter Stam, Cees van der Wal Fotografie en Patrick Visser van Visser Media & Design. 

Alle beelden worden bovendien overhandigd aan Visser Media & Design die een speciale versie van de Moodfilm over Alblasserdam produceert over het thema Herdenken en Vieren. Het streven is om deze film 11 mei uit te brengen als finale van de week van herdenken en vieren, na het strijken van de vlag bij het monument, om 21.30 uur. De Moodfilm is naar verwachting vanaf 11 mei 2020 te zien via de Facebook en YouTube-kanalen van de gemeente Alblasserdam en van Visser Media & Design.