Bevrijdingsdag 5 mei 2020: 75 jaar vrijheid

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, wat deze 5 mei viering extra speciaal maakt.

Door het coronavirus verloopt deze speciale 5 mei viering anders dan hoe het van te voren was bedacht. Om Bevrijdingsdag dit jaar toch net zo feestelijk te vieren hebben het 4 mei comité Alblasserdam en de gemeente Alblasserdam in samenwerking met partners in de samenleving een alternatief programma samengesteld. 

Bloemen bij oorlogsmonument

Op 4 mei (Dodenherdenking) worden er namens Alblasserdamse verenigingen en organisaties bloemstukken neergelegd bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat. Vanaf 5 mei kunnen Alblasserdammers daar individueel losse bloemen aan toevoegen. Zij kunnen de bloemen bij en op de schalen op het monument draperen. Het 4 mei comité en de gemeente Alblasserdam roepen op om bij het neerleggen van de bloemen zoveel mogelijk de afzetting bij het monument in ere te houden. De bloemenhulde is vanaf maandag 4 mei 20:00 uur live te zien via een livestream op ons YouTube-kanaal.

Vlag in top 

Zoals ieder jaar mag op 5 mei de Nederlandse vlag zonder wimpel de hele dag uitgehangen worden. Vanaf zonsopkomst tot zonsondergang. Het comité roept alle Alblasserdammers daarom op om op 5 mei 2020 de hele dag de Nederlandse vlag in top te hangen. 

Stoepkrijtactie

Jeugdland organiseert op 5 mei samen met het 4 mei comité en de gemeente Alblasserdam een stoepkrijtactie met 75 jaar vrijheid als thema. Kinderen in de leeftijd t/m 12 jaar kunnen voor de eigen deur een stoepkrijttekening maken en een foto hiervan insturen naar info@jeugdlandalblasserdam.nl met naam, adres, leeftijd en telefoonnummer erbij. De winnaars worden op 5 mei bekend gemaakt vanaf 18:15 uur tijdens het online Laat-Je-Zien-Festival van het ABC-Team en Scouting Alblasserdam. De prijsuitreiking en het festival is online te volgen via de livestream van Thuis@Landvast. Op een later moment zullen de winnaars, op gepaste afstand, een prijs uitgereikt krijgen van burgemeester Jaap Paans.

In gesprek over vrijheid

Het 4 mei comité Dodenherdenking Alblasserdam vraagt Alblasserdammers om op 5 mei 2020 thuis met elkaar in gesprek te gaan over vrijheid. Geïnteresseerden in verhalen over vrijheid kunnen terecht op www.vrijheid.nl of kunnen luisteren naar de gespreksmarathon "75 jaar samen vrij" met burgemeester Jaap Paans. De samenvattingen van deze gesprekken worden dagelijks uitgezonden via Klokradio tussen 16:00 uur en 18:00 uur. 

Vlaggen voor de vrijheid 

Bij zonsondergang worden alle vlaggen gestreken. Alleen de vlag bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat blijft in top hangen. Voordat het zover is zal Alblasserdam op het Dijklint van West-Kinderdijk tot aan de Ruigenhil 'Vlaggen voor de Vrijheid'. Tussen 20:15 uur en 21:15 uur worden de dijkbewoners uitgenodigd voor hun huizen te vlaggen in verbondenheid. Voor de bewoners zal duidelijk zijn wanneer de vlaggenzee in beweging komt en naar hen 'golft' van west naar oost.  Belangrijk is dat iedereen voor eigen voordeur plaatsneemt, op het balkon, in de tuin. Met voldoende afstand van elkaar.
Camera's leggen het golvende vlaggenlint vast. Door afstand te houden komt u goed in beeld en wordt u straks figurant in de nieuwe Moodfilm Alblasserdam van Visser Media & Design.
Laat u van uw beste kant zien, met wapperende vlag. Het Gemeentebestuur, 4 mei Comité en alle samenwerkingspartners wensen u een feestelijke Bevrijdingsdag in en om uw eigen huis! Samen zijn we sterk. Samen zijn we 75 jaar vrij.