Maatregelen om het virus te beperken

In heel Nederland zijn maatregelen van kracht die een flink effect hebben op het openbare leven. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 6 april.

  • Scholen en kinderdagopvang zijn gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. In sommige gevallen is noodopvang mogelijk.
  • Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis.
  • Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
  • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken of, indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden

Blijf zoveel mogelijk binnen en houd 1,5 meter afstand

Sommige mensen maken zich zorgen over de aanwezigheid van groepen mensen op straat, in supermarkten en andere winkels, verjaardagen en hanggroepen en groepen jongeren op straat. De overheid heeft evenementen tot 100 mensen verboden en geeft het advies om grote groepen mensen te vermijden. Tegelijk wordt er aangegeven dat het belangrijk is dat we sociale contacten zoveel mogelijk beperken, maar mogen wel bij elkaar een kopje koffie drinken en boodschappen doen als we ons maar op 1,5 meter afstand houden van elkaar. Het lijkt wat verwarrend.
Het is in het algemeen beter dat je zo min mogelijk contact hebt met anderen en 1,5 meter afstand houdt van elkaar. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Voorbeelden zijn: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is, thuisblijven met luchtwegklachten en het mijden van plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Ook is het verstandig om de hygiënemaatregelen zeer serieus te nemen.

Volg de landelijke adviezen op

Er geldt geen verbod, maar we roepen op om verstandig met de adviezen om te gaan. Voor iedereen geldt: Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten. Iedereen kan naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Als dat niet lukt, ga dan niet bij elkaar staan. Bekijk het advies over afstand houden in de praktijk. Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren. Bent u 70-plusser of hebt u een verminderde weerstand? Beperk uw fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.

Daarnaast

  •  Was uw handen regelmatig;
  •  Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes;
  • Schud geen handen;
  • Probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Vermijd sociale contacten, blijf thuis bij verkoudheid of koorts, was je handen een paar keer per dag met zeep, gebruik papieren zakdoekjes, hoest en nies in je elleboog, geef geen hand

Oproep begrip en naleven maatregelen

We willen iedereen in onze regio oproepen de maatregelen na te leven. Voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ, Wouter Kolff: "Om het coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Ik reken op de wijsheid en verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamste doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren."

Was je handen een paar keer per dag met zeep, gebruik papieren zakdoekjes, hoest en nies in je elleboog, geef geen hand