Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (13)

Beste Alblasserdammers, eind maart schreef ik mijn eerste brief om u bij te praten over de coronacrisis. Het virus greep op dat moment nog wild om zich heen.

We moesten ongekende maatregelen nemen om onszelf te beschermen en te zorgen dat de stroom patiënten de ziekenhuizen niet boven het hoofd zou groeien. We maakten kennis met woorden als 'lockdown' en 'anderhalvemetermaatschappij'. Op straat zagen we voor het eerst mensen met een mondkapje.

Meer bewegingsvrijheid

We zijn nu drieënhalve maand verder en ik schrijf mijn laatste brief aan u voor de zomervakantie. Gelukkig staan we er nu veel beter voor! Doordat we ons meestal goed hielden aan alle voorschriften, daalde het aantal besmettingen en nam de druk op de ziekenhuizen af. De maatregelen werden versoepeld en we hebben veel meer bewegingsvrijheid gekregen. Tegelijk zagen we de enorme gevolgen van het virus voor de wereld, voor ons land en voor ons dorp. Op de eerste plaats voor de mensen die ziek werden of erger en hun familieleden en geliefden. We weten inmiddels dat corona geen griepje is. Ook bij relatief jonge en gezonde mensen kan het virus een flinke aanslag op de gezondheid betekenen. Omdat het een nieuwe ziekte is, weten we nog niet goed wat de naweeën zijn van een besmetting en of iedereen volledig herstelt.

Schade

En dan waren er de gevolgen van de lockdown. Kinderen die thuis moesten blijven, ondernemers die hun omzet zagen kelderen en ouderen die het maanden zonder bezoek moesten stellen. Het heeft er allemaal enorm ingehakt. De emotionele en economische schade is nog niet te overzien. Om stil te staan bij alles wat het virus heeft teweeggebracht, kondigde premier Mark Rutte een ‘dag van bezinning’ aan in september. Op passende wijze zullen we met elkaar stil staan bij allen die op welke wijze ook door deze pandemie zijn of worden getroffen. Nader bericht volgt begin september.

Leuke zomervakantie

Veel Alblasserdammers lieten en laten zich in deze moeilijke tijd van hun beste kant zien. Zoals de mensen achter het Zomerpaspoort. Een initiatief om kinderen en jongeren die deze zomer noodgedwongen thuis blijven toch een leuke zomervakantie te bezorgen. In een mum van tijd stelden ruim dertig verenigingen en organisaties een mooi en gevarieerd programma samen. De verkoop begon vorige week en gaat snel. De paspoorten voor 4 t/m 12 jaar zijn bijna uitverkocht. Jongeren van 13 t/m 18 hebben nog volop keuze uit leuke dingen om te doen. U leest er alles over op www.zomerpaspoortalblasserdam.nl.

Noodwet

Zolang er geen vaccin is tegen corona, moeten we leven met deze gevaarlijke besmettelijke ziekte. Daarom zijn er de al eerder genoemde maatregelen waarvan anderhalve meter afstand houden misschien wel de belangrijkste en bekendste is. Niet iedereen wil zich aan de maatregelen houden, er zijn zelfs mensen die er tegen demonstreren. Het kabinet werkt aan een noodwet waarin de regels tegen verspreiding van het virus worden vastgelegd. Een wet maakt glashelder dat deze regels voor iedereen gelden. Wie de wet niet naleeft kan een boete krijgen. De wet is inmiddels zo aangepast dat de overheid niet meer kan ingrijpen achter de voordeur in het kader van het virus. Gelukkig! Ook zijn de wettelijke bepaling rondom de veelbesproken corona-app geschrapt. Mogelijk gaat deze app ons echt helpen. Laten we die mogelijkheid vooral benutten als de privacy-waakhond daarvoor groen licht geeft. Op vrijwillige basis en zonder wettelijke ‘dwang’.

Regels goed nageleefd

In afwachting van de wet, werken we met zogenoemde noodverordeningen. De politie, de BOA's en toezichthouders van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid controleren of mensen in ons dorp zich aan de noodverordening houden. Voor iedereen is het een zoektocht geweest naar wat de regels precies inhielden, zeker omdat ze een paar keer zijn aangepast. Door met elkaar in gesprek te gaan, kwam deze duidelijkheid er vaak wel. Waar een gesprek niet hielp is een aantal waarschuwingen en bekeuringen uitgedeeld, maar over het algemeen zijn de regels goed nageleefd.

Nieuwe noodverordeningBurgemeester Jaap Paans

Vanaf 15 juli geldt een nieuwe noodverordening. Er zijn een paar aanpassingen ten opzichte van de vorige versie zoals de regels rondom zingen en de bezoekersregeling voor verzorgings- en verpleegtehuizen. Via onze website en op de website van de Omgevingsdienst kunt u de nieuwe noodverordening lezen. Beste mensen, doe dat gewoon even! Lees de noodverordening en laten we ons met elkaar aan de regels houden. Want nog steeds geldt: alleen samen krijgen we corona onder controle. Dus:

• Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Vermijd te drukke plekken
  • Was vaak je handen

Ik wens u een heerlijke en vooral gezonde zomerperiode toe. In Nederland, in het buitenland en ook als u weer terug bent van vakantie.

Uw burgemeester,
Jaap Paans