Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (12)

Sinds woensdag 1 juli gelden er weer nieuwe versoepelingen. We gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels.

Zo kunnen we bijvoorbeeld weer binnen sporten op afstand en is Sportcentrum Blokweer weer open, is het openbaar vervoer met een mondkapje voor iedereen toegankelijk en kunnen we weer vliegen. In de horeca geldt geen maximum aantal personen meer Maar wel: vaste zitplaatsen, reserveren en een gezondheidscheck. In kerken kunnen mensen weer de diensten bijwonen: maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand. De meeste kerken doen een gezondheidscheck en wijzen zitplaatsen toe op 1,5 meter afstand waardoor meer dan 100 mensen aan de dienst kunnen deelnemen. Afstand houden is en blijft de belangrijkste regel. Handen wassen, niezen in de elleboog en thuisblijven bij ziekte zijn onverminderd vanzelfsprekend.

Dagelijks leven

Zo langzamerhand komt ons dagelijkse leven weer op gang, het leven vóórdat het coronavirus zijn intrede deed en waardoor we veelal aan huis gekluisterd waren met als doel: het coronavirus verslaan. Dat gaat inmiddels de goede kant op, want het aantal besmettingen daalt en er zijn dagen dat er geen mensen overlijden aan het virus. In Alblasserdam is het aantal geregistreerde coronapatiënten al een maand hetzelfde. Dat stemt mij hoopvol, zonder de mensen tekort te willen doen die een naaste hebben verloren aan deze ziekte. Zij allen verloren dierbare Alblasserdammers. Maar dat we dit punt hebben bereikt is wel omdat we ons aan de 1,5 meter regel hebben gehouden. Dat is een compliment voor ons allen! 

Verslappen

Ik zie en merk jammer genoeg wel dat we steeds makkelijker worden in de omgang met elkaar en minder afstand houden. Misschien komt dat omdat er na de grootschalige demonstratie in Amsterdam geen nieuwe besmettingen waren of omdat de berichtgeving in Nederland op dit moment positief is. We moeten voor ogen houden dat het zomaar kan omslaan. Dat zien we momenteel in Engeland, in Leicester, waar kinderen en tieners zijn besmet met het coronavirus en waar opnieuw een totale lokale lockdown geldt. Ook in Duitsland, in Noordrijn-Westfalen, is weer een lockdown afgekondigd nadat een forse toename van het aantal besmettingen werd vastgesteld. 

Zorgen

Deze berichten baren mij zorgen. Want wat in Duitsland gebeurt, zo dicht bij Nederland, kan ook hier gebeuren. Met elkaar moeten we er voor zorgen dat er géén tweede besmettingsgolf komt, dat kunnen we alleen samen bereiken. Door afstand te houden, geven we elkaar ruimte. En ik herhaal nogmaals de oproep van onze minister-president Mark Rutte: ,,Geniet van je vrijheid, maar gedraag je verantwoordelijk. Dat vraagt nog meer discipline en zelfbeheersing." Dus beste mensen, laten we ons aan de regels houden. Dat is toch niet teveel gevraagd? We doen het immers voor onze eigen gezondheid en die van onze familie en naasten. En daarbij: niemand wil toch weer terug naar een algehele of lokale lockdown?!

VergetenBurgemeester Jaap Paans

Historica Manon Perry (Engeland) verwoordde het laatst mooi in de media. ,,We zouden van de geschiedenis moeten leren, want we hebben al eerder pandemieën gehad, zoals de Spaanse Griep (tijdens Eerste Wereldoorlog) of het HIV-virus in de jaren tachtig. Maar we vergeten snel of denken dat het wel meevalt. Zo wisten we een half jaar geleden nog niet van het bestaan van het coronavirus en nu zijn er wereldwijd ruim een half miljoen mensen aan overleden.'' Het verleden wijst ook uit dat er altijd nieuwe ziektes zullen zijn die overal kunnen opduiken, ook hier. We zijn misschien wel kwetsbaarder dan we denken of willen.


Beste mensen, komende zomerperiode zal uitwijzen of we ons goed aan de regels hebben gehouden en hopelijk komt die tweede besmettingsgolf er dan niet! Het virus is nog niet weg. Corona onder controle houden kunnen we alleen samen. Op 17 juli hoop ik in de gelegenheid te zijn deze reeks van brieven aan u met positieve conclusies en een gezond perspectief af te sluiten. Daarom: houd vol en houd afstand voor de ander, geef elkaar de ruimte voor uw en andermans gezondheid!

Hartelijke groet,

Jaap Paans
Uw burgemeester