Brug over de Noord dicht in nacht van 11 op 12 augustus

In de nacht van dinsdag 11 augustus op woensdag 12 augustus 2020 is de Brug over de Noord in de N915 in beide richtingen afgesloten voor werkzaamheden vanwege de hitte. Rijkswaterstaat kort het beweegbare deel van de brug bij het fietspad met een centimeter in zodat deze bij uitzetting door de warmte niet klem komt te zitten.

Op 7 augustus heeft Rijkswaterstaat met een soortgelijke actie de klep van de Merwedebrug ingekort. Daarnaast koelt Rijkswaterstaat de brug om schade aan de brug te voorkomen.

Alleen in de nacht

De werkzaamheden aan de Brug over de Noord beginnen na middernacht op 12 augustus om 0.30 uur. Om 6.00 uur op 12 augustus gaat de brug weer open voor verkeer. Hulpdiensten kunnen via de Noordtunnel. De scheepvaart is op de hoogte via BAS bericht. 

Open tussen 3.00 en 3.15 uur

Rijkswaterstaat heft van 3.00 tot 3.15 uur de stremming aan beide kanten op om het verkeer de mogelijkheid te geven de brug te passeren. 

Omleidingsroutes

  • Het gewone gemotoriseerd verkeer gaat via de Noordtunnel (tot 5 minuten extra reistijd)
  • Het langzame gemotoriseerd verkeer gaat via Dordrecht / N3 bruggen / Papendrecht (tot 30 minuten extra reistijd)
  • Het ADR verkeer west -> oost gaat via de A16 – A20 – A12  en dan verder in de gewenste richting (tot 30 minuten extra reistijd)
  • Het ADR verkeer oost -> west gaat via de A27 – A59 – A16 en dan verder in de gewenste richting (tot 30 minuten extra reistijd)
  • Voor fietsers en wandelaars staat een pendelbus aan beide kanten van de brug.

Koelen met water

Sinds 6 augustus koelt Rijkwaterstaat 5 stalen bruggen in Zuid-Holland. Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelt Rijkwaterstaat bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen. Met pompen en slangen wordt water op de bruggen gespoten. Hiermee wil Rijkswaterstaat hinder voor (vaar)weggebruikers en schade aan de bruggen voorkomen. Er is ook een blusboot bij de Brug over de Noord en de Merwedebrug. 

Extra maatregelen als koelen onvoldoende werkt

Rijkswaterstaat monitort alle bruggen gedurende de hitteperiode. Als het nodig is neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen zoals deze inkorting van de klep van de Brug over de Noord. 

Vragen

Bij vragen kunt u contact opnemen met Rijkwaterstaat.