Dodenherdenking 4 mei 2020 - herdenk online mee

Op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Normaal kunnen Alblasserdammers op 4 mei rond 19:00 uur de Vesper (herdenkingsbijeenkomst) bijwonen en daarna de openbare plechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat met het stiltemoment om 20:00 uur. Vanwege de coronamaatregelen kan deze openbare plechtigheid dit jaar helaas niet doorgaan. 

Live-uitzending

Om toch op een passende manier aandacht te geven aan hen die vielen, heeft het 4 mei comité Dodenherdenking Alblasserdam een alternatieve manier van herdenken bedacht:

Om 19:00 uur wordt de jaarlijkse Vesper online uitgezonden. U kunt de Vesper vanuit uw huiskamer bekijken via het YouTube kanaal van de gemeente Alblasserdam

Omstreeks 19:45 uur begint de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam, gevolgd door een toespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het 4 mei comité Dodenherdenking Alblasserdam vraagt u om dit jaar niet naar het oorlogsmonument aan de Polderstraat te komen, maar naar deze herdenking te kijken. U kunt de herdenking onder andere bekijken via televisie op de zender NPO1. 

Besloten plechtigheid

Na afloop van de nationale herdenking, circa 20:30 uur, zal op het YouTube kanaal van de gemeente Alblasserdam een toespraak van Burgemeester Jaap Paans te zien zijn, gevolgd door een besloten plechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat. Zo kunt u na de nationale herdenking ook de lokale herdenking vanuit huis bijwonen. 

11 mei: herdenking bombardement Alblasserdam

Het jaar 2020 is een speciaal jaar. Zo is het op 5 mei 2020 precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Daarnaast is voor ons dorp 11 mei 2020 een speciale datum. Op 11 mei 2020 is het precies 80 jaar geleden dat het bombardement op Alblasserdam plaatsvond. Om deze gebeurtenis op een passende manier te herdenken zullen op de vier tijdstippen van de bombardementen alle kerkklokken luiden. Het 4 mei comité Dodenherdenking Alblasserdam en de gemeente Alblasserdam roepen u op om op 11 mei 2020 de vlag halfstok te hangen. Zo herdenken we allen die zijn omgekomen tijdens het bombardement op 11 mei 1940. 

Programma

Klik op het plaatje voor een vergroting in PDF.

Programma dodenherdenking