De Rederij: nieuwe naam voor gerenoveerd gemeentehuis

Alblasserdam is een rederij rijker. Het is de naam voor het Huis van de Samenleving, waartoe het voormalige gemeentehuis momenteel wordt gerenoveerd. De Rederij is een dynamische, flexibele werk- en ontmoetingsplek voor alle Alblasserdammers.

Met ‘De Rederij’ heeft het Huis van de Samenleving een originele, pakkende naam gekregen die recht doet aan Alblasserdam en het pand. De naam is een directe verwijzing naar de scheepsbouw, waarmee Alblasserdam al meer dan twee eeuwen onlosmakelijk verbonden is. Daarmee past ‘De Rederij’ in het rijtje van vele straatnamen en kunstwerken in Alblasserdam, die benadrukken hoe belangrijk deze sector voor het dorp is.   

Verwijzingen naar scheepsbouw

Tegelijkertijd past de naam goed bij het voormalige gemeentehuis, dat zelf ook de nodige verwijzingen naar de scheepsbouw heeft. Met zijn robuuste bouwmassa herinnert het in de jaren zestig gebouwde pand aan de scheepshallen van weleer. De buitenlampen doen denken aan scheepslampen. En in het pand is de Alblasserdamse aanpakkersmentaliteit nog altijd voelbaar. Net als een echte rederij, waar schepen uitgerust en in de vaart gebracht worden, is De Rederij een dynamische plek. Een plek waar mensen en activiteiten samenkomen, om vervolgens uit te waaieren en hun eigen weg te gaan.

Iedere Alblasserdammer welkom

De naam kwam tot stand in samenspraak met de partijen die in het pand komen. De Rederij biedt ruimte aan de gemeente, de Bibliotheek AanZet, het werkcafé van leerwerkbedrijf Smile en een steunpunt van de politie. Samen met de flexibele overleg- en ontmoetingsruimten vormen zij een écht Huis van de Samenleving, waar iedere Alblasserdammer welkom is. Bijvoorbeeld om te lezen, te studeren, inspiratie op te doen, te werken of te vergaderen. Maar ook om gewoon een kopje koffie te drinken of gezellig een praatje te maken. Het huiskamergevoel van De Rederij zet zich voort op het aangrenzende Raadhuisplein, dat een knusse sfeer krijgt met veel groen, leuke zitjes en sfeervolle verlichting.

Werkzaamheden in volle gang

Wie een kijkje wil nemen in De Rederij, moet nog even geduld hebben. Aannemer Constructif uit Dordrecht is nog druk bezig met de renovatiewerkzaamheden. Meer informatie over de verbouwing van het voormalige gemeentehuis tot De Rederij staat op de projectenpagina.