Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (5)

Beste Alblasserdammers, hoe is de persconferentie van dinsdag 21 april van premier Rutte bij u gevallen?

Bent u blij dat de kinderen na de meivakantie weer naar de basisschool kunnen en weer onder voorwaarden mogen sporten? Bent u teleurgesteld omdat u tot 20 mei niet op bezoek kunt bij uw vader of moeder in het verpleeghuis? Of omdat u uw kapsalon of restaurant nog langer dicht moet houden? Weet dat ik mij probeer in te leven in uw gevoel. We gaan met elkaar door een moeilijke tijd, ik kan het helaas niet mooier maken. We hebben te maken met een gezondheidscrisis en zijn met elkaar verantwoordelijk voor een succesvolle aanpak en beheersing hiervan. Dat vergt geduld en zelfbeheersing van ons allemaal. Er is licht aan het einde van de tunnel, maar de tunnel is lang. Langer dan mij lief is. Houd moed, houd vol en blijf op elkaar letten!

School 

U heeft het directeur Jaap van Dissel van het RIVM misschien horen vertellen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen een relatief kleine rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Daarom gaan de basisscholen na de meivakantie weer open. Er zijn nog wel aandachtspunten. De schooldirecties zijn nu druk bezig om een en ander veilig en verantwoord te stroomlijnen. De bedoeling is dat steeds de helft van de leerlingen naar school gaat om te voorkomen dat het binnen het schoolgebouw meteen te druk wordt. 

Sporten onder begeleiding

Kinderen, als jullie jonger zijn dan 12 jaar kunnen jullie begeleid in groepjes trainen of sporten. Jullie moeten wel thuis douchen en jullie ouders mogen niet langs de kant staan. Voor kinderen tussen 12 en 18 jaar geldt dat jullie met elkaar mogen sporten onder begeleiding als jullie 1,5 meter afstand houden. Tip: neem zelf een flesje of Dopper met water mee voor tijdens of na de training. Dat sta je niet allemaal tegelijk bij de (buiten)kraan op je club. 

Veiligheid voorop

De Sportparken Souburgh en Molenzicht zijn nu dicht. We overleggen met de (buiten)sportverenigingen hoe jongeren zo veilig en verantwoordelijk mogelijk (toch beperkt) onder begeleiding buiten kunnen sporten in de sportparken. Als hier meer duidelijkheid over is, zullen de sportverenigingen en wij dat laten weten. Vrij sporten mag niet op de sportparken. U begrijpt: veiligheid blijft voorop staan. De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander, zei premier Rutte treffend.

Lammetjeswiel

De nieuwe afspraken goed in praktijk brengen is een hele opgave voor de scholen en de sportclubs. Wij als gemeente helpen hierbij. Daarbij gebruiken we tips en aanbevelingen van de experts van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. In elk geval blijft het Lammetjeswiel voorlopig dicht. Het weer is nog steeds stralend en dat maakt de aantrekkingskracht van deze plek simpelweg te groot. 'Je moet de kat niet op het spek binden', is hier een toepasselijk Oudhollands spreekwoord. Wel treffen we al voorbereidingen voor het moment dat het Lammetjeswiel weer open kan. Helaas duurt dat nog even.

Voedselbank

Beste mensen, ik vraag u gehoor te geven aan de oproep van de voedselbank Alblasserdam om houdbare producten te doneren in de kratten bij drie supermarkten in ons dorp: Dirk, Coop en Plus. Ook kunt u geld geven. U maakt hiermee veel gezinnen blij. Dat is zeker in deze zware tijd belangrijk voor hen die dit steuntje in de rug zo nodig hebben. De voedselbank geeft aan dat de opbrengsten voor de 90 cliënten teruglopen. 

Lintjesregen per telefoon

Deze periode van het jaar is er traditiegetrouw een van vieren en herdenken. De traditionele lintjesregen vlak voor Koningsdag kon niet doorgaan. In plaats daarvan mocht ik zeven dorpsgenoten via de telefoon vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is altijd een mooi en waardevol moment, zelfs door de telefoon. Ik feliciteer alle decorandi met de bij hen aangekondigde Koninklijke Onderscheiding.Burgemeester Jaap Paans

Online vieren en gedenken

Ook Koningsdag en 4 en 5 mei verlopen dit jaar anders dan we gewend zijn. In de Klaroen van 22 april vindt u het gehele programma. In deze bijzondere omstandigheden vieren we bovendien 75 jaar bevrijding. En we herdenken de bombardementen op Alblasserdam van 11 mei 1940. Het Oranjecomité, het 4 mei comité en de gemeente hebben een programma samengesteld om thuis en online feestelijk te vieren en plechtig te herdenken. Denk bijvoorbeeld aan een digitale kleedjesmarkt en Alblasserdams vlagzwaaien op Koningsdag en een online uitzending van de kranslegging bij het oorlogsmonument op 4 mei. 

Rood-Wit-Blauwe wave

Ik kijk nu al uit naar de drone-opnamen van het vlagzwaaien op 27 april voor de Koning en elkaar en de Rood-Wit-Blauwe wave voor zonsondergang op Bevrijdingsdag. Doet u ook mee? Nog geen vlag? Snel bestellen of kopen bij onze lokale bouwmarkten, want koop lokaal! Dankzij onze moderne techniek kunnen we alle beelden met u delen. Meer hierover leest u op de website van de gemeente of op www.oranjecomite-alblasserdam.nl.

Ik besluit mijn brief met mijn dank te uiten aan het Oranjecomité Alblasserdam en het 4 mei Comité. Zij hebben in zeer korte tijd met veel vrijwilligers mogelijk gemaakt dat we op gepaste wijze kunnen vieren en gedenken. Ik hoop dat u juist nu met ons meedoet. Op afstand, thuis, maar met elkaar! 

Met hartelijke groet, 

Jaap Paans,
Uw burgemeester