Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (4)

Zes weken na de eerste maatregelen ziet ons leven er door het coronavirus inmiddels volledig anders uit. We houden anderhalve meter afstand, we blijven zoveel mogelijk binnen, als het kan werken we thuis en we niesen in onze elleboog. We bereiden ons voor op de 1,5 meter samenleving. Alhoewel we niet precies weten waar die begint en waar het eindigt. Wel weten we dat we dit doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Stapjes in de goede richting

Ik zeg het onze minister president na: we zitten in een soort van tussenweek. We wachten op de week waarin bekend wordt gemaakt of we vanaf nog een week later één of meerdere stapjes de goede richting kunnen zetten. Naar hervatting van een stukje dagelijks leven zoals we dat gewend waren. Als het al kan, als het al gebeurt welke zijn dan de eerste stapjes? Het heeft geen zin daarover te speculeren. Eén ding is zeker: we krijgen voor langere tijd een nieuwe normaal waarin de anderhalve meter samenleving de norm zal zijn, handen schudden verboden blijft én diverse gedragsaanwijzingen zullen gelden. Om die periode niet langer te laten duren dan strikt nodig moeten we dus volhouden. Samen, schouder aan schouder. Dit is de week dat #houdvol het verdient trending te zijn én trending te blijven.

Variatie aan steunbetuigingen

Tegelijkertijd zien we van dichtbij, ook in Alblasserdam, hoe hard het nodig is om vol te houden. Voor de mensen in ons dorp die besmet zijn met het virus en hun naasten is het extra zwaar in deze toch al zorgelijke tijd. Ik leef met hen mee en ik zie dat u als gemeenschap dat ook doet. Mooi om ook deze week een variatie aan steunbetuigingen te zien. Helaas betreuren we ook deze week een overleden Alblasserdammer, besmet met het virus. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden. Hen wens ik, recht uit mijn hart, namens ons allen kracht en warme herinneringen toe. Sterkte gewenst!

Houd afstand

We zien dat het aantal vastgestelde besmettingen ook in ons dorp blijft stijgen. Daarom wil ik u op het hart drukken om de richtlijnen serieus te blijven nemen. Juist ook nu we een langere periode zien naderen met mooi weer. Natuurlijk mag u hiervan genieten, maar doe dit zoveel mogelijk op uw balkon, in uw eigen tuin of rond uw eigen huis. Daarbij blijft gelden: houd afstand!Burgemeester Jaap Paans

Online vieren en gedenken

Ondertussen kan ik u melden dat ik deze dagen samen met het Oranjecomité en het 4 mei comité de voorbereidingen afrond voor online vieren en herdenken. En daarbij is ook een belangrijke rol en plek voor u weggelegd. Meer weten? Lees op 22 april De Klaroen of in het weekend van 25 april het jaarlijkse Programmaboekje dat bij u op de deurmat landt. Natuurlijk kunt u op dat moment ook de website van de gemeente of www.oranjecomite-alblasserdam.nl raadplegen.

Beste Alblasserdammers. Het virus heeft onze levens veranderd. En het is nog niet te zeggen voor hoe lang. Houd vol! We komen hier weer bovenop!  Dat doen we met z'n allen: samen! 

Houd tenslotte één zaak goed in de gaten: KOOP LOKAAL! 

Met hartelijke groet, 

Jaap Paans,
Uw burgemeester