Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (3)

We zitten inmiddels in de vierde week van de 'intelligente lockdown', ofwel de 1,5 meter samenleving. Regelmatig loop ik in het dorp en zie gelukkig dat het merendeel van de Alblasserdammers zich goed houdt aan de 1,5 meter afstand. Dat stemt mij tevreden. Het is en blijft immers van levensbelang.

Want helaas zijn er tot vandaag 19 geconstateerde besmettingen in ons dorp. Dat is zwaar voor deze mensen en hun naasten. Ik leef met hen mee. Ook bereikte mij 7 april het trieste bericht dat een inwoner is overleden aan het coronavirus. Ik heb contact gehad met de familie en zoals u zult begrijpen was de impact groot. Ik heb hen namens het college de condoleances overgebracht.

Blijf thuis en houd afstand

Daarom, beste mensen, doe ik nogmaals een beroep op u allen om ook het komend Paasweekeind thuis te blijven of op uw balkon of tuin. Want helaas zijn er ook nog inwoners die zich niet houden aan 1,5 meter afstand. Zij vinden dit blijkbaar lastig. De eerste bekeuring is deze week dan ook uitgeschreven. Met deze maatregelen proberen we het virus beheersbaar te houden, anderen niet te besmetten en vooral onze ziekenhuizen niet te overbelasten. Daarnaast zei onze minister-president Mark Rutte al in zijn persconferentie van 7 april dat de kans reëel is dat de maatregelen ook na 28 april blijven gelden. "Straks moet er misschien wel een corona-proof samenleving zijn. Daar moeten we wel al met elkaar over nadenken. Het nieuwe normaal gaat stapsgewijs. Dat vergt een lange adem". Hou vol mensen.  'Hou vol', twee woordjes die wel iets vragen van u als inwoner, van mij, van ons allemaal en ook van onze bedrijven en ondernemers.  Daarom heeft het college ook in de Klaroen een oproep gedaan om vooral lokaal te kopen. Zo steunen we ook onze lokale economie.

Initiatieven

Gelukkig zie ik ook dat mensen er voor elkaar zijn en elkaar helpen. Er ontstaan mooie initiatieven in de samenleving, zoals thuis@Landvast dat ervoor zorgt dat mensen thuis activiteiten kunnen doen, de Havenkerk die gelegenheid biedt om een kaarsje te branden, het ABC-team dat wekelijks (sport)activiteiten onder de aandacht brengt voor thuis of in de tuin of via de Facebookpagina van Coronahulp Alblasserdam die  dorpsgenoten samenbrengt  en waar hulp wordt aangeboden. Prachtig, dat is Alblasserdam waar we omzien naar elkaar. 

AandachtBurgemeester Jaap Paans

Zoals gezegd is het einde van het coronatijdperk is voorlopig nog niet in zicht. Daarom vraag ik nogmaals om extra aandacht te blijven schenken aan de eenzame ouderen, uw buur of uw naaste(n). Stuur eens een brief, een kaartje, een tekening, een bos  bloemen, bel of Facetime hen. Een klein gebaar met zoveel betekenis voor diegenen die dat in deze zware tijd zo nodig hebben en waarderen.
Beste mensen, zoals ik al opriep in mijn vorige brief: Houd alstublieft vol! We komen hier weer bovenop! Dat gaat stap voor stap én doen we met z'n allen. Samen!
Komend weekend, op 11 en 12 april is Dorien Zandvliet locoburgemeester. Waar nodig communiceert zij namens mij over zaken die voor u en ons dorp van belang zijn.
Verder wens ik u fijne dagen, mooi Paasweer en veel gezondheid toe.

Hartelijke groet,

Jaap Paans,
Uw burgemeester