Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (2)

Onze levens zien er na drie weken volledig anders uit door het coronavirus. We houden anderhalve meter afstand, we blijven zoveel mogelijk binnen, als het kan werken we thuis en we niesen in onze elleboog. We weten allemaal dat we dat doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ik ben benieuwd hoe het met u gaat. Zeker nu onze premier deze week bekend maakte dat de maatregelen tot zeker 28 april van kracht blijven. We voelden allemaal aan dat de maatregelen langer van kracht zouden blijven. Toch was het even slikken. We geven elkaar geen hand meer. Een schouderklopje, een arm om iemand heen, een knuffel. Veel van wat altijd zo gewoon leek, kan even niet meer. Dat vraagt veel van ons. 

Tegelijkertijd zien we van dichtbij, ook in Alblasserdam, hoe hard het nodig is. Elf mensen uit ons dorp zijn positief getest op het virus. Voor hen en hun naasten is het extra zwaar in deze toch al zorgelijke tijd. Ik leef met hen mee en ik zie dat u als gemeenschap dat ook doet. Mooi om zoveel steunbetuigingen te zien.

Helaas zien we dat het aantal besmettingen ook in ons dorp blijft stijgen. Daarom wil ik u op het hart drukken om de richtlijnen serieus te blijven nemen. Juist ook nu we een zonnig weekend voor de boeg hebben en de temperatuur richting de twintig graden oploopt. Natuurlijk mag u van het mooie weer genieten, maar doe dit zoveel mogelijk op uw balkon, in uw eigen tuin of rond uw eigen huis. Maar houd afstand! 

Ook in ons dorp houden controleurs van de gemeente en de politie in de gaten of we ons aan de landelijke regels houden. Tot nu is in Alblasserdam een enkele waarschuwing gegeven. Er zijn nog geen boetes uitgedeeld. Laten we dat zo houden. Ik vraag u met klem om respectvol met onze toezichthouders om te gaan. Ze doen belangrijk en moeilijk werk. Als ze u aanspreken omdat u misschien even niet goed oplette, bedank hen dan en wens hen een fijne dag toe. 

Het coronavirus heeft ons allemaal in zijn greep. Onze helden in de zorg doen wat ze kunnen. De scholen zijn dicht, maar onze juffen en meesters werken door. Onze scholieren krijgen thuis les. De meesten van ons werken thuis. Dat kan gezellig zijn, maar is soms ook lastig. Heb geduld met elkaar. Wees lief voor elkaar. Burgemeester Jaap Paans

Het virus maakt niet alleen ziek, het bezorgt ons ook andere grote zorgen. Blijven onze bedrijven overeind? Houden we ons werk wel, nu de verwachting is dat er een nieuwe recessie aankomt. We kunnen onze ouderen niet meer bezoeken, terwijl we die juist nu zo graag extra aandacht willen geven. Dat kan nog steeds. Niet met een bezoekje. Wel met een brief, een kaart, een tekening, een bos bloemen, beeldbellen of een ouderwets telefoontje. Alle mensen die zich zorgen maken, eenzaam zijn of het op een andere manier moeilijk hebben, wens ik kracht en sterkte toe. 

Beste Alblasserdammers. Het virus heeft onze levens veranderd. En het is nog niet te zeggen voor hoe lang. Houd vol! We komen hier weer bovenop!  Dat doen we met z'n allen. Samen! 

Met hartelijke groet, 

Jaap Paans
Uw burgemeester