Stemmen voor het Europees Parlement

In Nederland gaan wij op donderdag 23 mei naar de stembus voor de verkiezing van het Europees Parlement. Alle stemgerechtigden ontvingen afgelopen week de stempas. De kandidatenlijst volgt uiterlijk vrijdag 17 mei. In Nederland kunnen wij alleen stemmen voor de Nederlandse kandidaten.

Door te stemmen bepaalt u mede welk standpunt het Europees Parlement inneemt over allerlei zaken die ook voor inwoners van ons land belangrijk zijn. Denk aan klimaat, privacy en voedselveiligheid.

Stemmen in een andere gemeente
Het is mogelijk om te stemmen in een andere gemeente dan uw woonplaats. Zo kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen in het gemeentekantoor van Sliedrecht. Deze gemeente heeft als enige in de Drechtsteden voorzieningen zoals geleidelijnen, een stemmal en een soundbox. Om in een andere gemeente te stemmen dan uw woonplaats, heeft u wel een kiezerspas nodig.

Kiezerspas aanvragen
Een schriftelijke aanvraag voor een kiezerspas moet uiterlijk maandag 20 mei binnen zijn. Bij de balie in de Publiekswinkel kunt u tot woensdag 22 mei 12.00 uur een kiezerspas aanvragen. Meer informatie over stemmen in een andere gemeente en het aanvraagformulier voor een kiezerspas vindt u elders op deze website. Op deze pagina leest u ook waar u in Alblasserdam kunt stemmen. Goed om te weten is dat er in het gemeentehuis door de verbouwing geen stemlokaal is. Het dichtsbijzijnde alternatief is de Damteen.

Uitslagen
Inwoners van alle landen in Europa kunnen van donderdag 23 t/m zondag 26 mei stemmen voor het Europees Parlement. Zodra de uitslag bekend is, komt deze op de website www.europese-verkiezingen.eu. De uitslag van de verkiezingen in Alblasserdam publiceren wij op deze website.