Speuren naar aardwarmte als alternatief voor gas

Diep verborgen onder de grond is duurzame warmte beschikbaar. Warmte die we, als we haar omhoog pompen, kunnen gebruiken om huizen en bedrijven mee te verwarmen. Maar waar ligt die warmte precies, hoeveel warmte is er en hoe ziet die diepe ondergrond eruit?

Geologen van HVC gaan onderzoeken of er warm water in de grond zit, hoeveel dit is en hoe we deze op een veilige manier kunnen winnen voor het verwarmen van huizen en bedrijven in de regio Drechtsteden.

HVC heeft hiervoor onlangs toestemming gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze 'opsporingsvergunning' voor aardwarmte is aangevraagd in overleg met de gemeenten in de Drechtsteden. De geologen gaan onderzoek doen in delen van de gemeenten Ridderkerk, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giesendam, Giessenlanden, Werkendam, Woudrichem, Gorinchem, Lingewaal, Strijen, Molenwaard en Zaltbommel.

Alblasserdam aardgasvrij

De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 helemaal aardgasvrij moet zijn. Dat is een enorme opdracht waarbij alle Nederlandse gemeenten een belangrijke rol hebben. Ruim 7 miljoen huishoudens moeten in Nederland van het aardgas af. We moeten daarom over op een nieuwe manier van verwarmen, douchen en koken. Het gebruik van aardwarmte is hiervoor heel geschikt.