Burgemeester deelt vuurwerkbrillen uit

Leerlingen van groep 8 van basisschool De Schalm weten sinds dinsdag 10 december precies hoe ze veilig vuurwerk moeten afsteken.

Een jongerenwerker van Jeugdpunt gaf hen vuurwerkles waarbij ook burgemeester Jaap Paans aanschoof. Van hem kregen de kinderen een vuurwerkbril.

'Veiligheid staat voorop'

'Lees de gebruiksaanwijzing', 'gebruik de aansteeklont', 'houd afstand' en 'draag een vuurwerkbril'. Deze basisregels krijgen de groep 8-leerlingen op het hart gedrukt tijdens de vuurwerklessen die Jeugdpunt zoals elk jaar verzorgt op bijna alle basisscholen. De kinderen die de les volgen krijgen een vuurwerkbril mee naar huis en een flyer waar de tips op staan. ,,Veiligheid voor jong en oud, voor mens en dier staat tijdens de jaarwisseling voorop'', aldus burgemeester Jaap Paans. ,,Vuurwerk is prachtig om naar te kijken maar kan ook je (zicht op de) toekomst verknallen. Vuurwerkbrillen bieden dé extra bescherming om te kunnen kijken naar het prachtige siervuurwerk in ons dorp.''

Gevolgen ervaren

Naast een jongerenwerker is er bij elke les een wijkagent of een brandweerman aanwezig. Die vertelt vanuit de praktijk wat de gevolgen kunnen zijn als je je niet aan de (vuurwerk)regels houdt. De kinderen oefenen tijdens de les niet met afsteken van vuurwerk. Wel ervaren ze wat de gevolgen van onveilig omgaan met vuurwerk kunnen zijn. Bijvoorbeeld door eens te proberen hun veters te strikken zonder al hun vingers te gebruiken.

Burgemeester Jaap Paans met leerlingen van De Schalm