Eerste luchtkwaliteitsmeter uitgereikt

Met behulp van een luchtkwaliteitsmeter krijgen ruim zestig inwoners van Alblasserdam meer inzicht in de kwaliteit van de lucht in hun huis.

Zij doen mee aan het project BinnensteBuitenMeten dat donderdag 18 oktober officieel van start ging. Gedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland en wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam reikten de eerste luchtkwaliteitsmeter uit aan Bram en Lya Hoeijenbos.

Thuis aan de slag

De deelnemers meldden zich aan na een oproep van de gemeente. De komende weken wordt de luchtkwaliteitsmeter bij hen thuis geïnstalleerd. Gedurende een jaar meten zij stoffen in huis die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zoals stikstofdioxide en fijnstof. De meter registreert ook stoffen waardoor mensen zich minder prettig kunnen gaan voelen zoals koolstofdioxide. Een app maakt de meetwaarden op telefoon of tablet zichtbaar. Bij een slechte luchtkwaliteit krijgen de deelnemers tips om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld meer of juist minder ventileren. Het project is bedoeld om mensen bewuster te maken van de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving en de invloed die zij daar zelf op kunnen hebben. ,,Wij zijn al langer bezig om onze inwoners hierover te informeren'', zegt wethouder Arjan Kraijo. ,,Het is goed om te merken dat de deelnemers aan het project willen weten hoe het bij hen thuis gesteld is met de luchtkwaliteit en wat zij kunnen doen om die te verbeteren.''

Buitenluchtmeters

De gemeente en de provincie gebruiken de meetresultaten ook om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de lucht in huizen en gebouwen. Verder hopen zij antwoord te krijgen op de vraag welke invloed de kwaliteit van de buitenlucht heeft op de binnenlucht. Daarover is op dit moment nog weinig bekend. Daarom wordt ook een aantal buitenluchtmeters in het dorp geplaatst. Alle meetgegevens bij elkaar leveren informatie op over de luchtkwaliteit in Alblasserdam.

Samen sterk voor schone lucht

BinnensteBuitenMeten is een project in het kader van Samen sterk voor schone lucht, het actieprogramma van de gemeente Alblasserdam, haar inwoners en ondernemers en de provincie Zuid-Holland. De provincie stelt de luchtkwaliteitsmeter van startup uHoo aan de deelnemers beschikbaar. ,,Prachtig om te zien hoe uHoo dit oppakt en bijdraagt aan een slimmer, schoner, sterker Zuid-Holland. Wij ondersteunen deze ondernemers van harte'', aldus gedeputeerde Rik Janssen. Na afloop van het project mogen de deelnemers de meter houden. Het is nog steeds mogelijk om mee te doen aan het project. Bewoners én ondernemers in Alblasserdam kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: binnenstebuitenmeten@alblasserdam.nl.

Hulp van Da Vinci College

Het Da Vinci College in Dordrecht werkt mee aan het project. Leerlingen helpen bij de installatie van de meter bij de deelnemers thuis. Zij bemannen ook een helpdesk waar de deelnemers aan het project een beroep op kunnen doen.

Kijk voor meer informatie op de pagina over het project BinnensteBuitenMeten.

De overhandiging van de eerste luchtkwaliteitsmeter

Gedeputeerde Rik Janssen (links) en wethouder Arjan Kraijo (midden) overhandigden de eerste luchtkwaliteitsmeter aan Bram en Lya Hoeijenbos (rechts). Naast de gedeputeerde staat Albert Groenewoud van uHoo.