Eerste buurten richting aardgasvrij

Met een duurzame buurtactie gaat de gemeente Alblasserdam vanaf deze maand huiseigenaren in Alblasserdam betrekken bij het verduurzamen van woningen.

Gestart wordt met de Kerkbuurt en Drentse buurt. De bewoners van deze buurten krijgen informatie en gratis adviezen op maat voor de meest voorkomende woningtypen. Daarnaast kunnen ze gezamenlijk energiebesparingsmaatregelen aanschaffen met korting. De actie is opgezet in samenwerking met het Regionaal Energieloket.
Wethouder Arjan Kraijo (duurzaamheid): "In 2050 willen we een CO2-neutraal dorp zijn. Om dit doel te bereiken, gaan uiteindelijk alle huizen van het aardgas af. Het lijkt misschien nog ver weg, maar we moeten ons al gaan voorbereiden."

Bewonersavond op 29 november

Op 29 november kunnen inwoners uit de Kerkbuurt en Drentse buurt in Landvast meer informatie krijgen over de actie en welke maatregelen voor hun woning interessant zijn. Ook is er ruimte om vragen te stellen. De bijeenkomst start om 19.30 uur (inloop 19.15 uur). De huiseigenaren zijn per brief uitgenodigd.

Maatwerkadvies

Bewoners konden zich eerder aanmelden voor het laten uitvoeren van een gratis maatwerkadvies over energie door het Regionaal Energieloket. Uit de aanmeldingen is voor elk type huis in de twee buurten een voorbeeldwoning gekozen om het maatwerkadvies voor te maken. Hierin wordt een opname gegeven van de stand van de woning en een stappenplan geadviseerd voor de juiste maatregelen naar aardgasvrij in de juiste volgorde. Voor alle huizen van hetzelfde type is het advies van toepassing. De uitkomsten van de maatwerkadviezen worden daarom gepresenteerd op de bewonersavond.

Groepsaankoop

Om de bewoners verder op weg te helpen, organiseert het loket voor de veel geadviseerde maatregelen een groepsaankoop met lokale bedrijven. Gezamenlijk maatregelen nemen in de wijk levert namelijk een voordeel op voor bewoners. Het loket heeft de beste partijen geselecteerd op basis van onder andere prijs, kwaliteit en afstand tot Alblasserdam. Tijdens de bewonersavond stellen de bedrijven zich voor.

Vrijblijvend inschrijven

Van 29 november tot 21 december 2018 kunnen bewoners zich vrijblijvend inschrijven voor de gezamenlijke aankoop van de maatregelen. Dit kan via www.regionaalenergieloket.nl/alblasserdam met de knop 'bekijk de groepsaankoop'. Vervolgens kunnen zij met de installateur van de maatregel(en) een vrijblijvende woningopname inplannen. Deelname is pas definitief na akkoord op de persoonlijke offerte die de specialist verstuurt.

Over het Regionaal Energieloket

Het Regionaal Energieloket helpt woningeigenaren van A tot Z met energie besparen en duurzaam wonen. Het Regionaal Energieloket voor gemeente Alblasserdam wordt verzorgd door Greenhome, duurzaamheidspartner van 55 Nederlandse gemeenten