Kijk voor de meest actuele informatie over het coronavirus op www.zhzveilig.nl.
Meer informatie vindt u op onze speciale pagina over corona.

Stook hout bewust

Een 'gezellig' haardvuur is behoorlijk schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Want houtrook bevat veel (ultra)fijnstof dat onze luchtwegen en onze hart- en bloedvaten aantast. Stook daarom - als u al stookt - bewust met deze tips.

Door uw open haard of houtkachel voortaan minder en korter te laten branden, zorgt u voor een betere luchtkwaliteit. En daarmee voor een gezondere leefomgeving voor iedereen. Alle reden dus om spaarzaam hout te stoken.

HoutstookTips om bewust te stoken

Wilt u toch een keer uw open haard of houtkachel stoken? Voorkom rookoverlast en zorg dat u de gezondheidsrisico’s en milieuschade tot een minimum beperkt. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet, zoals stook niet bij windstil weer, laat uw schoorsteen één keer per jaar vegen en zorg voor voldoende aanvoer van frisse lucht. Lees hier alle tips met toelichting.

Iedereen moet opgelucht kunnen ademhalen

Longen hartElke dag halen we zo’n 20.000 keer adem. Helaas ademen we daarbij naast fijnstof van houtstook ook o.a. vervuilende stoffen afkomstig van auto’s en industrie in.
Deze stoffen kunnen bij kinderen de ontwikkeling van longen en hersenen verstoren. Bovendien leiden ze tot ernstige longziekten als astma, COPD en longkanker. Dit willen we toch zeker niet laten gebeuren!?

Iedereen in Nederland moet opgelucht kunnen ademhalen. Maak u daarom nét als het Longfonds sterk voor gezonde lucht en gezonde longen. Stook minder hout en kijk op www.longfonds.nl hoe u nog meer kunt bijdragen. Benieuwd hoe het met de lucht in uw eigen omgeving is gesteld? Check de actuele kwaliteit op www.longfonds.nl/gezondelucht.

Last van houtrook? Ga in gesprek

In gesprekHeeft u last van de geur of rook van een haard of kachel bij u in de buurt? Laat uw humeur en gezondheid er niet onder leiden. Ga in alle openheid het gesprek aan.