Interview Hans Laheij van Landvast: 'Respecteer de regels en wees aardig voor elkaar'

Het coronavirus raakt ons allemaal en is nog niet bedwongen. Wat betekent dit eigenlijk voor bijvoorbeeld het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs en de zorg in ons dorp? Hierover laten wij met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord. Deze keer is dat Hans Laheij, directeur van cultureel centrum Landvast.

Wat is voor Landvast op dit moment de grootste uitdaging?

Landvast is een gastvrije plek waar mensen bij elkaar komen voor ontmoeting en verbinding. Het doel van de maatregelen is juist om geen reuring en drukte te creëren. Tja, dat bijt elkaar natuurlijk. We denken graag in mogelijkheden en doen dan ook ons best om binnen de kaders, op een veilige manier, activiteiten en bijeenkomsten te organiseren.

Welke maatregelen werken goed en welke minder goed?

We merken dat gasten veel begrip hebben voor de situatie en zich aan de regels willen houden. Daar zijn we erg blij om! Natuurlijk is het soms lastig, maar zodra iedereen op een stoel zit gaat het prima. Gezien de nieuwste ontwikkelingen gaan we er vanuit dat onze bezoekers mondkapjes dragen als ze door ons gebouw lopen. Onze medewerkers droegen al mondkapjes bij direct contact met de gast. 

Wat doet deze situatie met jouw personeel?

Het brengt vooral veel onzekerheid met zich mee. Hoe ziet de toekomst voor onze branche eruit, kunnen we open blijven, is er genoeg werk voor iedereen? Er lekt energie weg door de zorgen. Maar, tegelijkertijd is iedereen enorm gemotiveerd om er iets van te maken. Met elkaar zetten we de schouders eronder en blijven we ons inzetten voor ons mooie Landvast.

Wat is jouw oproep aan de Alblasserdammers?

Houd alstublieft vol, respecteer de regels en wees aardig voor elkaar. We waren er bijna en we weten dat we het kunnen. We zijn allemaal onderdeel van onze ‘samenleving’. Dat vraagt veel van ons allemaal, maar het geeft ook veel. We moeten dit samen doen, om straks weer met elkaar van onze vrijheid te kunnen genieten. 

Hans Laheij directeur van Landvast

 Hans Laheij in 'zijn' Landvast: 'We waren er bijna en we weten dat we het kunnen'. Foto Cees van der Wal