Geboorteaangifte

U doet digitaal de geboorteaangifte. Lukt dit niet? Dan bent u op onze gebruikelijke openingstijden alleen op afspraak welkom. 

Bent u vader of moeder geworden? Van harte gefeliciteerd! De geboorte van uw kind geeft u binnen 3 dagen aan in de gemeente waar het kind is geboren. In Alblasserdam is het mogelijk om digitaal de geboorteaangifte te doen. Daarvoor hoeft u de deur niet uit. Ons digitale loket is 24 uur per dag open. Bekijk wanneer u aangifte van geboorte kunt doen (pdf, 116 kB).

U kunt digitaal geboorteaangifte doen als:

  • tenminste 1 van beide ouders de Nederlandse nationaliteit heeft
  • u DigiD hebt (van beide ouders als zij niet getrouwd zijn of geen registratie partnerschap hebben)
  • u een ondertekende geboorteverklaring van verloskundige of arts hebt
  • u vóór de geboorte een akte van erkenning hebt laten opmaken, wanneer de ouders niet getrouwd zijn of geen registratie partnerschap hebben
  • beide ouders in dezelfde woongemeente wonen

U doet persoonlijk aangifte aan de balie als uw kindje levenloos geboren is.

Digitaal geboorteaangifte doen (duidelik per stap beschreven)

Lukt dit niet? Dan belt u 14 078.

Afhandeling

Wij controleren uw aangifte en maken een akte op. Als u in Alblasserdam woont, krijgt u van ons een brief op het woonadres van het kind. Daarin leest u met welke gegevens wij uw kind hebben opgenomen in onze  Basisregistratie personen (BRP) en het Burgerservicenummer. Wij geven u namens de Gemeente Alblasserdam graag een kraamcadeautje. U krijgt daarvoor een brief thuisgestuurd waarmee u het cadeautje na 1 juli bij het gemeentehuis mag ophalen. 

Woont uw kind in een andere gemeente? Dan krijgt u van de woongemeente deze informatie thuis gestuurd. Dit kan enkele dagen duren. 

Wie doet aangifte

De vader is verplicht aangifte te doen. Is de vader verhinderd of is er geen vader? Dan mag u aangifte doen als:

  • u de moeder van het kind bent
  • u bij de geboorte aanwezig was
  • het kind in uw woning is geboren
  • u het hoofd of een gemachtigde bent van het ziekenhuis of de inrichting waar het kind is geboren
Moeder is niet getrouwd of geregistreerd partner

Als moeder niet getrouwd is of geen registratie partnerschap heeft, vermelden wij alleen de moeder in de akte. Als beide ouders voor de geboorte een akte van erkenning hebben laten opmaken, nemen wij beide ouders op. Bij het 2e kind uit uw relatie mag moeder een schriftelijke verklaring van erkenning meegeven bij de aangifte. We nemen na de aangifte van geboorte ook direct de erkenning op.

Meer lees u op onze pagina Erkenning .

Achternaam kind

Als ouders getrouwd zijn of een registratie partnerschap hebben, krijgt uw kind automatisch de achternaam van vader. U mag ook kiezen voor de achternaam van moeder. Daarvoor maakt u samen de akte van naamskeuze op. Dit doet u vóór de geboorte of tijdens de geboorteaangifte aan de balie van uw gemeente. U mag 1x de achternaam kiezen. De achternaam voor uw 1e kind (automatisch of gekozen) geldt voor alle volgende kinderen uit uw relatie.

Meer informatie over het kiezen van de naam leest op de website van de Rijksoverheid.

Kind in buitenland geboren

Is uw kind in het buitenland geboren en komt hij/zij in Nederland wonen? Dan schrijven wij uw kind in met de gegevens zoals op de geboorteakte vermeldt staan. Deze 1e inschrijving doet u in de gemeente waarin uw kind komt te wonen.

Meer informatie leest u op de pagina Inschrijven vanuit het buitenland.

Registratie levenloos geboren kind

Uw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij proberen u daarom bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen.

Aangifte doen

U doet aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. Tijdens de aangifte maken wij de akte van een levenloos geborene op. De akte is een officiële erkenning dat uw kind geboren is. 

Uw kind is lang geleden levenloos geboren

u toen geen aangifte hebt gedaan mag u dit alsnog doen; het hoeft niet. Is uw kind geboren in Dordrecht? Dan belt u 14 078. We kijken of er misschien toch al een akte bestaat of wat u moet doen om de akte te laten opmaken.
Is er wel een akte van uw kind maar heeft uw kind geen voornaam? Dan passen wij de bestaande akte voor u aan. U maakt daarvoor een afspraak via ons telefoonnummer 14 078. 

Uw kind opnemen in de Basisregistratie Personen (BRP)

Is uw kind in Nederland levenloos geboren en wilt u uw kind laten opnemen in de BRP? Dan vraagt u dat voor uzelf aan in de gemeente waar u woont. Als uw partner dit ook wilt, vraag hij/zij dit ook zelf aan. U hebt daarvoor de akte van levenloos geboren kind van de burgerlijke stand nodig. Het opnemen in de BRP is niet verplicht. Als u zich achteraf bedenkt, kunnen wij op uw verzoek deze registratie verwijderen.

Na de opname in de BRP ziet u via MijnOverheid.nl de naam van uw kind. Deze naam staat ook vermeld een uittreksel van de BRP.

Wetgeving

 U leest meer op de website van de Rijksoverheid: aangifte levenloos geboren kinden opname levenloos geboren kind in BRP.

Heeft u vragen?

Vult u dan het contactformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.