Aangifte van overlijden

Het gemeentehuis wordt verbouwd. De Gemeentewinkel vindt u tijdens de verbouwing in het pand aan Cortgene 9a. Door de beperkte ruimte werken wij alleen op afspraak. Betalen is alleen mogelijk met pin.

Als iemand in Nederland overlijdt, moet dat worden aangegeven bij de gemeente. De aangifte doet u in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal geeft de uitvaartverzorger het overlijden door. In Nederland moet een overledene binnen 6 dagen na overlijden begraven of gecremeerd worden. Hiervoor geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een verlof af. 

Regelen

  • persoonlijk aan de balie van de gemeente. Een afspraak maken kan via één van de links
  • online regelen: uitvaartverzorgers mogen online aangifte van overlijden doen

Aangifte van overlijden (u heeft eHerkenning nodig)
Aangifte van levenloos geboren kind (u heeft eHerkenning nodig)
Afspraak overlijdensaangifte (door uitvaartverzorger)
Afspraak overlijdensaangifte (door familieleden)

Meebrengen bij aangifte van overlijden
  • B-envelop voor het CBS (Centraal Bureau voor Statistieken) waarin de doodsoorzaak staat vermeld
  • bij een natuurlijke doodsoorzaak: verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend geneeskundige of een gemeentelijk lijkschouwer (witte envelop)
  • bij een niet-natuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van geen bezwaar voor crematie of begrafenis, afgegeven door de Officier van Justitie.
  • bij begraven of cremeren na de 6e werkdag na overlijden: een schriftelijk verzoek om uitstel van crematie of begrafenis. Hierin staat de reden en het aantal dagen van uitstel vermeld en een verklaring van geen bezwaar afgegeven door een geneeskundige
  • bij ontleding: het originele codicil en het verzoek aan de burgemeester tot afgifte van verlof tot ontleding
  • het formulier 'Aangifte van overlijden'
  • eventueel het trouwboekje van de achterblijvende partner voor het bijschrijven van overlijden

Formulier Aangifte van overlijden (pdf, 83 kB)

Overlijden in het buitenland

Als een inwoner uit Nederland in het buitenland is overleden, geeft u dit door aan de woongemeente binnen Nederland. Hiervoor heeft u een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar betrokkene is overleden. Meer informatie over buitenlandse documenten leest u via de link.

Ook leest u meer informatie over de mogelijkheden bij begraven of cremeren en de eventuele verdeling van de erfenis op de website Uitvaartverzekeringen.net.

Buitenlandse (bron)documenten
Website Rijksoverheid - overlijden in buitenland
Website Uitvaartverzekeringen.net

Verklaring van erfrecht

Wanneer u een verklaring van erfrecht nodig heeft, gaat u daarvoor naar een notaris. Deze zoekt uit wie de erfgenamen zijn en maakt een verklaring op. Informatie over de verklaring van erfrecht vraagt u bij de notaris. Adressen van notarissen vindt u via internet, in de Gouden Gids of het telefoonboek.

Verklaring van erfrecht

Heeft u vragen?

Vult u dan het webformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.  

Webformulier Vragen, tips of opmerkingen