Duurzame energie

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in het jaar 2050 helemaal duurzaam moet zijn. Dat betekent dat we stoppen met het gebruik van aardgas om onze gebouwen te verwarmen. We gaan daarvoor in de plaats gebruik maken van schone energiebronnen als zon, wind en restwarmte van de industrie. Ook benzine en diesel gaan uit ons dagelijks leven verdwijnen. Op dit moment ontwikkelt men overal in Nederland nieuwe ideeën om deze enorme operatie in gang te zetten. Ook binnen onze gemeente willen we naar een energieneutraal dorp in een energieneutrale regio.

Energieakkoord

Om dit te bereiken hebben wij binnen de Drechtsteden met bijna 30 organisaties een Energieakkoord gesloten. Organisaties die deelnemen zijn onder andere de 7 gemeenten in de Drechtsteden, netbeheerder Stedin, woningcorporaties, bedrijven en bewonersorganisaties. De belangrijkste afspraak is dat bedrijven en inwoners stoppen met het gebruik van aardgas. We hebben afgesproken dat in 2050 alle energie uit duurzame bronnen komt. Dit is schone en betaalbare energie waarmee we onze huizen en gebouwen kunnen verwarmen.

Meer informatie over Alblasserdam richting aardgasvrij

Wat kunt u doen?
  • Als woningeigenaar kunt u uw woning verduurzamen. Als u al denkt aan een verbouwing of het plaatsen van een dakkapel, kunt u deze gelijk laten isoleren. En als u een nieuw kooktoestel nodig heeft, stap dan alvast over op elektrisch koken. Op www.drechtstedenenergie.nl leest u meer informatie
  • Als huurder kunt u nu al beginnen met energie besparen. Op www.drechtstedenenergie.nl/huurders.html leest u meer informatie. Ook kunt u uw woning verduurzamen. Lees hier of dit mag en of u er geld voor krijgt.
  • Als ondernemer kunt u

- uw energieverbruik, CO2 voetafdruk en milieu-impact bekijken (bijvoorbeeld met de CO2 prestatieladder of Milieubarometer)
- zelf investeren in energiebesparing of duurzame energie. Daarmee behaalt u een (fiscaal) voordeel via de Energie Investeringsaftrek (EIA), de ISDE+ regeling en andere vergoedingen. Op www.drechtstedenenergie.nl en www.klimaatplein.com leest u meer hierover.
- groene energie inkopen.
- samenwerken met andere bedrijven die ook serieus met energiebesparing en CO2-reductie aan de slag zijn gegaan.
- uw kennis en ervaring delen met andere bedrijven.

Wat doet de gemeente?
  • Zonnepanelen plaatsen op gemeentedaken.
  • Het gemeentehuis naar energielabel A brengen.
  • Informatie voor particuliere woningeigenaren verstrekken via het Energieloket.
  • Energiebesparing en -opwekking op scholen aanmoedigen.
  • Energiebesparing bij sportverenigingen aanmoedigen.