Kijk voor de meest actuele informatie over het coronavirus op www.zhzveilig.nl.
Meer informatie vindt u op onze speciale pagina over corona.

De jaarwisseling, een feest voor iedereen

Hoe zorgen we dat de jaarwisseling een feest is voor iedereen? Over die vraag sprak de burgemeester in de zomer van 2019 met inwoners die hierover wilden meedenken. De uitkomst zijn de spelregels waarover u op deze pagina meer kunt lezen.

Kindvriendelijke vuurwerkzones

Vuurwerk afsteken kan voor kinderen best spannend zijn. Daarom komen er plekken waar kinderen en hun ouders/verzorgers op oudejaarsavond tussen 18.00 en 19.00 uur rustig met elkaar vuurwerk kunnen afsteken. Hoe ze dat veilig kunnen doen, leren de leerlingen van groep 8 van de basisscholen tijdens vuurwerklessen op school. Ook krijgen zij een vuurwerkbril. Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk vindt u ook op de website Veiligheid.nl. De kindvriendelijke zones zijn:

  • Scheepsbouwplein
  • Wilgenplein
  • Verharding Vlashof
  • Verharding speelterrein op kop Paulus Potterstraat

Vuurwerkarme zones

Om de overlast voor dieren zoveel mogelijk te beperken is het niet gewenst om vuurwerk af te steken rondom de kinderboerderij en beide maneges. Bovendien doen we een oproep om op 31 december van 22.00 tot 23.00 uur geen vuurwerk af te steken. Dat geeft hondenbezitters de kans om nog even met hun viervoeter naar buiten te gaan voor het laatste rondje in het oude jaar. Op de website van de Dierenbescherming vindt u handige tips om uw dier door de jaarwisseling te loodsen. (http://www.dierenbescherming.nl/vuurwerktips). De vuurwerkarme zones zijn:

  • Rond manege De Beyaert, aan het eind van de Vlietbaan
  • Rond manege Alblasserdam, te weten:

Achterzijde Oranjestraat
achterzijde Ruigenhil/Dam
Achterzijde Polderstraat

  • Rond Kinderboerderij De Plantage, te weten:

Deel Van Eesterensingel
Deel Plantageweg
Deel Randweg
Achterzijde Batavierstraat

Op zaterdag 28 december begint de verkoop van vuurwerk. Waar u rekening mee moet houden bij het kopen en in huis hebben van vuurwerk, leest u op de website van de politie.

Carbidzone

Carbidschieten op oudejaarsavond kan van 18.00 's avonds tot 2.00 uur 's nachts op het grasveld aan de Kabelbaan tegenover de carpoolplaats. Wie carbid wil afschieten moet vooraf een melding doen via evenementen@alblasserdam.nl. Mensen die daar hun hond uitlaten vragen wij om begrip voor dit tijdelijke ongemak. Als u carbid gaat afschieten, denk dan aan het volgende:

•Carbidschieten is alleen toegestaan tussen 18.00 en 2.00 uur s 'nachts.
•Voor de veiligheid van het publiek en de eigen veiligheid mag alleen iemand carbidschieten die ten minste 16 jaar oud is.
•Tenminste één persoon van 18 jaar houdt toezicht op het carbidschieten.
•Hij of zij is aanspreekbaar voor de ordehandhavers en niet onder invloed van alcohol en/of drugs.
•Schieten: in een richting die tegengesteld is aan de richting van de dichtstbijzijnde (woon) bebouwing, en waar geen busdeksels of andere gevaarlijke voorwerpen worden weggeschoten. Het gebruik van (voet)ballen of andere afsluitingen gebeurt zodanig, dat daardoor geen schade wordt veroorzaakt.

In de Klaroen van 18 december hebben we een kaart geplaatst waarop de zones zijn aangegeven. U kunt deze kaart ook hier bekijken.

Uw hulp bij schade of vandalisme

Rond de jaarwisseling komt helaas ook vandalisme voor. Wij doen hiervan aangifte bij de politie. Als een dader bekend is, dan starten wij een aansprakelijkheidsprocedure. Ziet u dat iets wordt vernield? Bel dan direct 112. Constateert u later een vernieling, dan horen wij dit graag via de meldlijn www.alblasserdam.nl/meldpunt of via telefoonnummer 14078.
 

Vuurwerkafval inzamelen

Na de jaarwisseling zien we graag snel weer schone straten. Vuurwerkafval is niet goed voor het milieu en vuurwerk dat niet is afgegaan, kan gevaarlijk zijn. Daarom loont het, net als voorgaande jaren, om vuurwerkafval in te leveren. Elke volle zak met vuurwerkresten levert een snackbon op van snackbar Den Dam. Vuurwerkafval inleveren kan op donderdag 2 en vrijdag 3 januari bij de volgende inzamelpunten.

  • Scheldeplein
  • Parkeerplaats Plus supermarkt
  • Parkeerplaats aan de zijkant van het gemeentehuis

De inzamelpunten zijn geopend van 10.00 tot 15.00 uur. De snackbon is geldig tot en met zaterdag 4 januari.