Zelfbewust samenwerken

"Waarom wil je eigenlijk wethouder worden Ramon?" Het is me de afgelopen tijd vaak gevraagd en het antwoord is vrij simpel. Ons dorp staat voor een groot aantal uitdagingen die ik samen met de andere wethouders wil aangaan. En daar heb ik zin in!

Het beste voor iedereen

Eén van die uitdagingen is onze rol en plaats in de samenwerking met andere gemeenten in de Drechtsteden. Onder de noemer Smart Delta Drechtsteden werken de Drechtsteden op hun beurt samen met het onderwijs en het bedrijfsleven in de regio. Met onze 20.000 inwoners zijn we te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Het is voor een gemeente van onze omvang lastig om alle diensten voor inwoners goed te regelen. Zeker nu de centrale overheid steeds meer aan de gemeente overlaat. Denk aan de jeugdzorg of de energietransitie. En toch willen we het beste voor iedereen in ons dorp.

Zelfstandig blijven

Al in 2011 heeft de gemeenteraad gezegd dat we zelfstandig willen blijven. Dus niet fuseren met andere kleinere gemeenten of overgenomen worden door een grotere gemeente. De raad vond ook dat we moeten kijken hoe we samen met de andere Drechtsteden dingen slimmer kunnen aanpakken en uitvoeren. Dit is voor het nieuwe college in 2022 nog steeds het uitgangspunt. Samenwerking in de regio doen we als dit voor ons en voor de regio aantrekkelijk is.

Samenwerking krijgt een gezicht

Het oudste voorbeeld van samenwerking in de regio is de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). Hiervan zijn we met de andere zes gemeenten eigenaar. De SDD helpt mensen op het gebied van werk en inkomen, maar ook als er zorg of hulp in huis nodig is. De sociale dienst is één van de organisaties die gaan samenwerken in het Brughuis (in het gebouw van de Oude Bibliotheek). Alblasserdammers die de sociale dienst nodig hebben hoeven dus niet meer naar Dordt. Zo krijgt de regionale samenwerking in ons dorp een gezicht.

Zelfbewust

Samenwerken met de regio doen we zelfbewust. Als Alblasserdam hebben we de regio namelijk veel te bieden. Bijvoorbeeld het nieuwe Transferium bij de Brug over de Noord. Toeristen kunnen hier hun auto parkeren en overstappen op een busje of een boot naar de Biesbosch of Kinderdijk. Bovendien kan het Transferium dienstdoen als parkeerplek voor bedrijven (ook uit andere gemeenten) en als evenementenlocatie.

U leest het al, die wethouder Pardo heeft er zin in… en dat klopt!

Ramon Pardo,

Wethouder

Ramon Pardo