Waardig afscheid

Op 6 mei verloren vier jonge mensen in Alblasserdam het leven en raakten anderen gewond. Ik omschreef deze dag al een aantal keren als inktzwart.

Het is nog steeds onvoorstelbaar dat ons dorp binnen één etmaal getroffen werd door een verkeersongeluk en een schietincident, allebei met dodelijke afloop. Ook nu we anderhalve week verder zijn went het niet. De dag van de uitvaarten ligt inmiddels achter ons. Het was opnieuw een dag om nooit te vergeten. Na schrik, ongeloof en woede streden verdriet, pijn en een gevoel van verlies om voorrang. De slachtoffers kregen het waardige afscheid dat zij verdienden. Zij zullen nooit worden vergeten. 

Medeleven

De blijken van medeleven zijn overweldigend. Bij de zorgboerderij en bij de plek van het verkeersongeluk is een bloemenzee ontstaan. Tijdens kerkdiensten en bij de samenkomst in de Ichtuskerk hebben predikanten geprobeerd troost te bieden vanuit het geloof. Ook de hulpverleners van Slachtofferhulp, de Stichting Welzijn Alblasserdam en het Centrum voor Jeugd en Gezin staan klaar voor iedereen die hulp of een luisterend oor nodig heeft.

HeldhaftigJaap Paans

Ik heb al eerder het daadkrachtige optreden van de vele hulpdiensten geprezen en doe dat graag nog een keer. Hulp verlenen in een noodsituatie met alle risico's die daar bij horen. Het blijft indrukwekkend dat mensen bereid zijn om dit te doen. De medewerkers en de vrijwilligers van de zorgboerderij hebben zich tijdens het schietincident ronduit heldhaftig gedragen. En dat terwijl ze misschien wel de meest bedreigende momenten van hun leven beleefden.

Waarheid

De incidenten maken veel los in onze gemeenschap. We merken nu al dat er veel geruchten zijn. Wat daarvan waar is, weten we niet. De politie onderzoekt zowel het ongeval als de schietpartij. Dit gebeurt onder aansturing van het Openbaar Ministerie. Pas achteraf zullen we weten hoe deze tragedies tot stand kwamen. Tot die tijd zullen we ons vragen stellen en dat is goed. Vraagtekens zijn meer waard dan uitroeptekens. Wie een vraag stelt, staat open voor een antwoord en is dus bereid om zijn mening bij te stellen. Van harte hoop ik dat we elkaar de komende tijd vasthouden. 

Jaap Paans,
Uw burgemeester