Voorjaar

De zomertijd is ingegaan en de temperatuur loopt deze week lekker op. De bloemen in de plantsoenen bloeien uitbundig en hooikoortspatiënten lopen weer te snotteren. Het valt niet meer te ontkennen: het voorjaar is begonnen.

Toeristen

Na twee jaar covid voelt dit voorjaar echt anders dan de vorige twee keren. Naar buiten gaan, een terrasje pikken, lekker wandelen en fietsen door de natuur; het kan allemaal weer zonder al die vervelende maatregelen. Traditiegetrouw start in april ook het toeristenseizoen. En dat merken we. De campereigenaren weten de camperplaats op Souburgh goed te vinden. Gelukkig voor het Werelderfgoed Kinderdijk komen de cruiseschepen ook weer deze kant op. 

Keukenhof

Wij hebben ons voorbereid op deze toeristenstroom. De parkeervergunningen zijn verstrekt en op verzoek van de inwoners zijn deze geldig in een groter gebied. Helaas zijn de eerste waarschuwingen en bekeuringen ook alweer uitgedeeld aan toeristen die de regels niet helemaal snappen. Op Haven-Zuid is de overstapplek voor bezoekers aan de molens van Kinderdijk weer in gebruik genomen. Dit jaar een paar weken eerder omdat de Keukenhof door de hoge temperaturen eerder open ging. Veel toeristen combineren een bezoek aan deze mooie bloementuin in Lisse met een bezoek aan de molens. 

LeefbaarArjan Kraijo

Toeristen ontvangen en tegelijk Alblasserdam en Kinderdijk leefbaar houden. Aan die ambitie moeten we de komende jaren gestaag verder bouwen. Er komt een nieuwe overstapplek (transferium) aan de zuidkant van de A15. En buurgemeente Molenlanden heeft pasgeleden een plan voor de entreezone gepresenteerd. Deze stedenbouwkundige visie geeft handvaten om het gebied dat toegang geeft tot de molens verder te verbeteren. Tegelijk heeft het werelderfgoed Kinderdijk de nodige financiële uitdagingen als gevolg van de coronacrisis.

Genieten

De politiek zal nog veel besluiten moeten nemen om dit alles in goede banen te leiden. Daarom hebben de raadsleden van Molenlanden en Alblasserdam, koud na de installatie al kennis met elkaar gemaakt in een rondvaartboot in Kinderdijk. Daarbij kregen ze een presentatie van de directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Ik hoop dat de gemeenten en de SWEK de komende periode samen de juiste besluiten zullen nemen. Om toerisme en leefbaarheid hand in hand te laten gaan moeten we er samen de schouders onder blijven zetten. Laten we intussen niet vergeten om ook zelf te genieten van al dat moois in onze achtertuin.

Arjan Kraijo,
wethouder