Opgeladen weer aan het werk

Hoe was uw zomer? De mijne was heerlijk en ik heb genoten van de vakantie.

Samen met mijn vrouw ben ik in Denemarken geweest. Het was heerlijk om daar rond te reizen. We verbleven regelmatig weer op een andere plek (meestal bij een boerderij). Wat mij daarbij opviel, was het vertrouwen waarmee de Denen mensen benaderen. Een mooi voorbeeld hiervan is de manier van betalen voor onze overnachtingen. Meermalen mochten we het geld gewoon in een envelop door de brievenbus gooien. De verhuurder vertrouwde zijn gasten en deze vorm was nu eenmaal het gemakkelijkste voor alle betrokkenen. 

Deze zomer hebben we ook twee trouwerijen gevierd. Zowel onze oudste als de jongste zoon zijn in het huwelijk getreden. Mooie momenten in het leven om samen met familie en vrienden te vieren. 

Uitdaging

Inmiddels is het reces voorbij en ben ik weer volop aan het werk. De voorbereidingen voor besluiten en vergaderingen zijn in volle gang. Diverse onderwerpen vragen om aandacht: duurzaamheid, wonen, armoede, verkeer en ga zo maar door. Dat wordt een grote uitdaging voor het gemeentebestuur. Maar we doen het niet alleen. We willen ook inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers bij onze opgaven betrekken. We doen het samen. 

Bewoners

Participatie wordt steeds belangrijker en is de sleutel tot gedragen plannen. Alblasserdam heeft hier al veel ervaring mee. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van De Vang en de ontwikkeling van plannen voor De Drentsehof. Ook voor de aanpak van de bekende bocht aan de Oost Kinderdijk hebben we participatie ingezet. Begin juli was er een bijeenkomst met omwonenden in het gemeentehuis. Daar hebben we met elkaar gesproken over de situatie ter plekke, mogelijke oorzaken en oplossingsrichtingen. Marten JapengaNa de vakantie zetten we dat gesprek voort. Samen met bewoners werken we aan de verkeersveiligheid. Hoe dat er precies uit gaat zien weten we nu nog niet. We willen de oplossing juist samen met bewoners vormgeven. 

'Samen zijn we Alblasserdam', is ons motto. Met de bocht aan de Oost Kinderdijk in ons achterhoofd zouden we dit ook kunnen uitwerken tot: 'samen maken we Alblasserdam (verkeers)veiliger'. 

Marten Japenga,
wethouder duurzame en leefbare wijken