Oorlog en vrede

Sinds 24 februari staat het leven van de inwoners van Oekraïne op zijn kop. De aanvallen van Rusland hebben al voor veel schade en slachtoffers gezorgd en het einde is helaas nog niet in zicht. De oorlog in Oekraïne betekent ook dat aan 77 jaar vrede in Europa een einde is gekomen.

Op plekken die minder ver weg zijn dan een vakantiebestemming als Malaga wordt gevochten op leven en dood. De wereld voelt ineens een beetje minder veilig.

Groot hart

Heel veel Oekraïners zijn op de vlucht geslagen en inmiddels ook in ons land en in ons dorp terechtgekomen. Zo'n veertig vluchtelingen zijn liefdevol opgevangen bij gastgezinnen in ons dorp. Wie zijn huis openstelt voor mensen in nood heeft een groot hart!

OpvanglocatiesJaap Paans

Achter de schermen werken we aan het opzetten van opvanglocaties. We gaan in elk geval het kerkgebouw van de Evangelische Gemeente Jozua hiervoor geschikt maken. Ook maken we plannen om de Havenkerk als opvanglocatie in te richten. Hierbij werken we nauw samen met de kerkbesturen en met het Diaconaal Platform. Tal van vrijwilligers hebben al aangeboden om te komen helpen in de nieuwe opvanglocaties. Ik heet alle Oekraïners in ons dorp van harte welkom! Ik hoop dat ze tot rust kunnen komen en alle spanning en narigheid van hun vlucht een plek kunnen geven.

Vieren en herdenken

Terwijl in hun land een oorlog woedt maken wij ons op voor Koningsdag en daarna voor 4, 5 en 11 mei. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die vielen toen wij bezet werden door ons buurland. Op 11 mei gaan onze gedachten naar het bombardement van Alblasserdam in 1940. Tijdens Koningsdag en op 5 mei vieren we dat we in een vrij land leven en dat we Nederlanders zijn. Door de oorlog in Oekraïne krijgen al deze momenten een andere lading. 

Oekraïense vlag

Ik gun de vluchtelingen in ons dorp dat ze een beetje met ons kunnen meevieren en herdenken. Dat de vrolijkheid en warmte van Koningsdag ook op hen afstraalt. Ik verwacht dat Alblasserdammers weer massaal de vlag zullen uithangen. Het zou mij niet verbazen om hier en daar een Oekraïense vlag te zien wapperen tussen al het oranje en rood, wit, blauw.


Jaap Paans,
Uw burgemeester
 

Hieronder de vertaling van de onderstreepte tekst in het Oekraïens:

Я щиро вітаю всіх українців у нашому селі! Сподіваюся, ви зможете розслабитися і впоратися з усіма напругами і неприємностями, пов’язаними з від'їздом зі своєї країни.
Бургомістр Яап Паанс.