Kom stemmen!

Sinds twee weken staat Europa in brand. Oorlog in Oekraïne. Vreselijke beelden vliegen de wereld over en maken diepe indruk. De grootste vluchtelingenstroom binnen Europa is op gang gekomen en zal ook Alblasserdam bereiken.

Het is hartverwarmend dat veel inwoners zich het lot van de Oekraïners aantrekken en willen helpen. We zien diverse initiatieven. Van het inzamelen van kleding tot het aanbod om vluchtelingen in huis te nemen. Super! 

Warm welkom

De Veiligheidsregio heeft de gemeente gevraagd om slaapplekken/opvangplekken te organiseren. Een aantal jaar geleden ontvingen we een groep Syriërs die hier een warm welkom kregen. Ik ben ervan overtuigd dat we dit ook aan de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne kunnen bieden. De komende tijd zal er een beroep op ons, op u en op mij worden gedaan om hierbij te helpen. Doet u mee? Houd de website van de gemeente in de gaten voor informatie hierover

Alleenheerser

Door de inval van Rusland in Oekraïne sneeuwt het plaatselijke nieuws misschien een beetje onder. Over een week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien staat uw hoofd er helemaal niet naar. Maar juist nu we zien hoe een allenheerser zijn macht misbruikt, is het des te waardevoller om stil te staan bij onze eigen lokale democratie. 

Democratie

Misschien moppert u wel eens op het gemeentebestuur, de wethouders, de politiek en op ‘Den Haag’. Hoe terecht ook, laten we juist nu onze democratie waarderen. Door dit systeem is het vrijwel onmogelijk om als alleenheerser de macht te grijpen. We moeten samenwerken om een meerderheid te vormen en een besluit te nemen. Dat kan lastig, taai en soms erg traag zijn. Maar alles beter dan iemand die geen tegenspraak duldt.Arjan Kraijo

Pluim

De kandidaten op de zes lijsten die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen willen hun nek uitsteken. Zij willen uw stem laten klinken in de raad. Het is een bont gezelschap, net als onze samenleving. Zij en de mensen achter de schermen verdienen een dikke pluim. Zij vormen de lokale democratie en daar moeten we zuinig op zijn.  

Opkomst

Het mooiste compliment dat u hen kunt geven is door volgende week te gaan stemmen. Gemeentelijke verkiezingen krijgen meestal niet de hoogste opkomstcijfers. Zullen we dat dit jaar eens anders doen? Zullen we allemaal, massaal naar de stembus gaan en ons recht gebruiken om daarmee onze democratie te versterken? Ik hoop van ganser harte dat u mee doet. Op naar een opkomstpercentage zoals we nog nooit hebben gezien!


Arjan Kraijo,
wethouder